Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungen i enorm sorg – nära vännen plötsligt död

06 aug, 2024, 19:00
author Vendela Lönnqvist
Vendela Lönnqvist
TT
Danska kung Frederik är i sorg.
Annons
Hör kungens skämt till Frederik – får alla att gapskratta!Brand logo
Hör kungens skämt till Frederik – får alla att gapskratta!

Den 30 juli var en sorgens dag för kung Frederik och hela danska kungahuset.

Kungens nära vän död – blev 82 år gammal

Den länge trogna tidigare hovchefen Per Thornit avled. Han blev 82 år gammal. Det rapporterar Bildbladet.

Per hade arbetat på hovet sedan 1980-talet. Vid tiden arbetade han som kanslichef i drottning Margrethes kabinettssekretariat, för att fem år senare utnämnas till sekretariatschef för dåvarande kronprins Frederik och hans bror prins Joachim.

Kungavännens nära relation till Frederik

På grund av sin roll blev han nära båda prinsarna – nämligen så pass nära att han kunde tala med dem likt han talade till sina egna söner.

Detta skedde dessutom under en tid då dåvarande kronprinsen kämpade med att hitta rätt och landa i sin roll som kronprins.

Annons

– Prinsarna ville att saker skulle sägas rakt ut. Det är därför jag har haft i princip samma diskussioner med dem som jag har haft med mina egna. Avtalet är att jag säger saker rakt av, har Per Thornit tidigare sagt.

Nära relationen kvarstod efter pensionen

Det var inte förrän vid Frederik och drottning Marys bröllop 2004 som Pers roll förändrades återigen. Då blev han hovchef för det dåvarande kronprinsparet och behöll titeln till dess han gick i pension 2010.

Men den nära relationen kvarstod även efter att Per lämnat kungahuset. Vid flera tillfällen bjöds han in till både privata och officiella evenemang och tillställningar på slottet.

Och på torsdag får vänner och familj ta ett sista farväl under begravningen i Holmens kyrka.

Annons