Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungen i ny intervju: "Jag blev riktigt rörd"

11 apr, 2016, 08:05
AvJohanna Lejon
Om två veckor fyller han 70 år. Nu delar kungen med sig av känslorna inför födelsedagen. I en stor intervju med kvällstidningen Aftonbladet öppnar han upp sig rejält.
Annons
kungen och silvia2 ste

– För 50 år sedan trodde jag inte att jag skulle känna mig så positiv och må så bra som jag gör. Man visste ju inte om man skulle kunna röra på sig överhuvud taget. Jag är lika nyfiken på livet nu som då och ser framåt med stor tillförsikt. Det finns väldigt mycket kvar, berättar kungen i intervjun med Aftonbladet.

I intervjun tecknas en bild av kungen fram, vi får reda på mycket om hans roll som kung och hur han ser på den och vad den innebär för honom.

– Att vara en samlande symbol för landet. Så har det varit i alla tider. Jag vill vara en opolitisk och objektiv person som står mitt i byn. Slottet ligger ju verkligen mitt i stan.

Kungen berättar också om sin resa till Trollhättan förra året. Han och drottningen reste dit efter att flera personer mördats på en skola, ett dåd med politiska förtecken.

Annons

– Om man på något sätt kan ingjuta lite förtroende, lite mod, debriefa lite då måste man göra det.
I intervjun får vi också reda på att kungen är på god väg att avla fram en ny ko-ras i jordbruket på Stenhammar, vi får reda på att han försöker äta mindre kött och geléhallon (dock mer för hälsans skull än för miljöns) och vi får reda på hur ofta han barnvaktar sina fyra, snart fem, barnbarn.

– Ska jag vara ärlig så blir det inte så ofta. Vi är ju ganska upptagna. Jag läste en intervju nyligen med prinsessan Madeleine där hon uttryckte att hon som barn saknade sina föräldrar eftersom vi var borta så mycket. Det var ett elände varje gång vi skulle bort, det var jättebesvärligt både oss och henne. Det uttryckte hon i den här intervjun och jag blev riktigt rörd.

– Jag kanske inte riktigt uppfattat att det var så. Man var kanske lite tuff, vi var ju tvungna att gå bort.

Kungen berättar också vad han gillar att göra med sina barnbarn.

– De är så små så jag ska nog inte göra så mycket än. Estelle börjar ju växa till sig så där kanske man snart kan hitta på något.

– Sofia (prins Carl Philips hustru) var med på lunchen i dag och de ska försöka klara så mycket som möjligt själva. Men de behöver också få lite stöd och hjälp någon gång, en lite andningspaus. Det behöver alla barnföräldrar.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Annons