Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungen i nytt gripande tal: Här förändrades mitt liv för alltid

09 jun, 2016, 13:30
AvJohanna Lejon
Det var inte bara kronprinsessan Victoria som höll ett gripande tal på Nationaldagen. Också kungen öppnade upp rejält.
Annons
Kungaparet-Ste1

Under Nationaldagen i måndags gästade kungaparet Sofiero Slott. Under besöket passade kungen på att hålla ett tal, ett tal som var betydligt mer gripande än många andra tal han hållit. Talet handlade, i mångt och mycket, om kungens egna relation till sommarslottet Sofiero.

– Under hela sitt liv tillbringade min farfar sina somrar här på Sofiero. Här kände han sig hemma. Det här var hans plats på jorden. Även jag har många fina minnen härifrån. Men det var också här som mitt liv förändrades för alltid. Kung Gustaf VI Adolf var ju inte bara min farfar. Han var också min företrädare som kung av Sverige. De sista veckorna av hans liv tillbringade jag mycket tid här på Sofiero. Det var de där första veckorna i september, precis när sommaren börjar gå över i höst, sa kungen i sitt tal.

Annons

Han fortsatte:

– Då gick jag många promenader här i parken. Ensam, eller med min syster Christina. Med henne talade jag om framtiden. Och insikten började sjunka in, att jag snart skulle axla en mycket stor uppgift. Kung Gustaf VI Adolf dog den 15 september 1973 på Helsingborgs lasarett. Det var en tung och allvarlig dag. Jag sörjde min farfar – och nu skulle jag också efterträda honom. Jag var då tjugosju år gammal. I år har jag fyllt sjuttio.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Läs kungens gripande tal, i sin helhet, här.

Av Johanna Lejon

Foto: Stella Pictures

Annons