Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungen kallar in sin dotter till krismöte – dagar före kontroversiella bröllopet

10 aug, 2024, 19:00
author Alice Lövholm
Alice Lövholm
Kung Harald.
Kung Harald kallar in till krismöte. Foto: TT.
Kung Harald byter allvarliga ord med dottern Märtha Louise inför det kommande bröllopet.
Annons
Prinsessan och skandal-shamanenBrand logo
Prinsessan och skandal-shamanen

Snart gifter dem sig – den 31:e augusti ska norska prinsessan Märtha Louise och schamanen Durek säga ja till varandra.

Nu kallar Märtha Louises pappa kung Harald in till ett krismöte med sin dotter och svärson – bara dagar innan bröllopet.

Kallar in till krismöte

Det som skulle bli en skön semestersommar för de norska kungligheterna har istället blivit en sommar full av skandaler och kontroverser.

Nyligen blev kronprinsessan Mette-Marits äldsta son Marius Borg Höiby, 27 år, gripen av polis – han misstänks nu för brottet "kroppskränkning" efter att uppgifter om en skadad kvinna kommit fram.

Om bara några dagar är det en annan norsk prinsessa som ska stå i fokus. Prinsessan Märtha Louise ska gifta sig med schamanen Durek Verrett – ett förhållande som kantats av kontroverser.

Annons

Norska Se & Hör delar nu exklusiva bilder från en båtresa utanför Tjøme i Norge. På båten – Märtha Louise, Durek och drottning Sonja. Enligt tidningen ska det dock inte vara frågan om en nöjesresa – kung Harald har kallat sin dotter och svärson till ett krismöte.

Se norska Se & Hörs exklusiva bilder här!

Kontroverserna kring Märtha Louise och Durek

Det är inte första gången denna sommar som Märtha Louise och Durek bjuds in till kungaparet för ett samtal.

Innan besöket på herrgården i Tjøme har de även varit hemma hos Harald och Sonja på Mågerø – där kungaparet har sitt sommarparadis.

Enligt Se & Hör är det flera ämnen som tvingar Harald att kalla in sin dotter till dessa möten. Bland annat en viss spritsort. I slutet av juni lanserade Märtha Louise en bröllopsgin där prinsessans egna namn prydde etiketten.

Annons

Genom lanseringen bröt Märtha Louise nämligen mot de avtal som ingicks mellan henne och det norska kungahuset 2019 – ett avtal som säger att hon inte får använda sin titel som prinsessa i kommersiella sammanhang.

Märtha Louise har även använt sin titel i det brev hon och Durek skickat till Dureks mamma Veruschka Urquhart. Brevet innehöll en stämningsansökan och ett krav på miljontals dollar.

Norska kungafamiljen.
Kung Harald kallar in Märtha Louise och Durek för ännu ett krismöte enligt norska Se & Hör. Foto: Andreas Fadum

I brevet går det enligt norska Se & Hör att läsa:

”Vi har fått höra att ni har gjort och fortsätter att göra ärekränkande, nedsättande, falska och provocerande uttalanden som skadar Shaman Dureks goda namn och rykte. Shaman Durek förnekar kategoriskt alla uttalanden”.

Flera efterlyser nu svar från den norska kungafamiljen på frågorna kring Märtha Louise och Durek efter ännu ett krismöte. Inte minst norska Se & Hörs chefredaktör Ulf A. Andersen.

– Nu är det dags för ett familjeråd. Resultatet måste bli ett av två – antingen låter Märtha titeln stå kvar på Slottet, eller så sätter kungen ner foten för henne, har Ulf A. Andersen tidigare skrivit.

Foto: TT.

Annons