Kungen och drottning Silvias sorg – tar farväl av påven på begravningen
Det är en i princip internationell sorgedag under lördagen när påve Franciskus på förmiddagen förts till sin sista vila.
Här begravs påven
Med miljontals tv-tittare, maxad säkerhet, proppfulla gator och samlade världsledare hålls begravningsceremonin i Peterskyrkan i Vatikanen för att hylla och minnas den 88-årige påven.
Förutom de högst uppsatta politikerna världen över, får evenemanget även en enorm kunglig närvaro. Både kungen och drottning Silvia närvarar tillsammans med flera av sina motsvarigheter.
Kungen och Silvia tar farväl
Själva begravningen hålls, enligt BBC, utomhus klockan 10.00 och nu har flera bilder från ögonblicket kommit. Av vårt svenska kungapars uttalande att döma är det en sorgens dag för samtliga inblandade.
– Drottningen och jag minns påve Franciskus med stor respekt och värme. I kraft av sin naturliga karisma, djupa ödmjukhet och sitt aldrig sviktande försvar av människovärdet, var påven en betydelsefull ledare, sa kungen i ett pressmeddelande och fortsatte:
– Påven tog också flera gånger emot Drottningen i Vatikanen för att gemensamt sätta ljus på de många oförrätter som världens barn tvingas utstå. Denna dag ser vi med tacksamhet tillbaka på påvens engagemang för världens utsatta.
"En god relation"
Och nu är alltså både kungen och drottningen, i sällskap av statsminister Ulf Kristersson, på plats i den italienska staden för att minnas deras kära vän påven.
– Det var en god relation. Det är alltid tråkigt när någon går bort. Drottningen har ju träffat påven ett flertal gånger, sa Margaretha Thorgren till Svensk Damtidning under måndagen.
Även prinsessan Madeleine uttalade sig om sorgen via ett inlägg på Instagram. Hon träffade honom senast 2015 tillsammans med både Silvia och den då ettåriga prinsessan Leonore.
"Käre påve Franciskus, tack för den medkänsla och det mod du visade när du försvarade utsatta och utnyttjade barn. Din röst gav hopp till dem som kände sig osynliga, och dina handlingar bidrog till att ge trygghet, värdighet och kärlek till så många som bara hade känt smärta.", stod det i Madeleines uttalande.