Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungen offrade allt för kärleken – största skandalen i modern tid: "Omöjligt"

17 mar, 2021, 09:00
author Lars Johansson
Lars Johansson
Wallis Simpson och kung Edvard
Prinsessan Diana, prins Charles, Meghan Markle och prins Harry får ursäkta. Den största skandalen i engelska kungahusets moderna historia har Edvard VIII stått för.
Han valde att lämna allt för den två gånger skilda amerikanskan Wallis Simpson.
När han dessutom före andra världskrigets utbrott hälsade på Adolf Hitler visste hemlandets förskräckelse inga gränser.
Annons
4 snackisar efter skandalintervjun med Harry & MeghanBrand logo
4 snackisar efter skandalintervjun med Harry & Meghan

I sängen ligger Georg V av Storbritannien och dör.

Han har varit sjuk länge, hustrun drottning Mary finns vid hans sida, precis som ärkebiskopen av Canterbury och livläkaren Sir Bertrand Dawson. På plats i kungafamiljens residens Sandringham House i Norfolk är också kronprins Edvard och hans fyra syskon.

Pappren är förberedda, allt för att det ska bli så smärtfritt och enkelt som möjligt att växla över till den nya regenten. 20 januari 1936, klockan 23.55 går Georg V ur tiden, efter att en timme tidigare fått en cocktail lugnande bestående av morfin och kokain.

När monarken tagit sitt sista andetag vänder sig hans hustru mot sin äldste son, tar hans hand och kysser den: “Ers majestät”.

Största skandalen i modern tid

Edvard VIII:s regenttid ska komma att bli kort och mynna ut i en av engelska kungahusets största skandaler i modern tid.

Egentligen var det på förhand dömt att misslyckas. När Edvard VIII under enorm pompa och ståt kröns som sin fars efterträdare är han redan i blåsväder.

Annons

Han gör nämligen ingen hemlighet av att han älskar en viss Wallis Simpson. Inte en, men två gånger frånskild amerikanska, med stor aptit på livet, och vad ryktet säger, även på män. Skvallret går, ledande politiker och socitetsdamer både rynkar på näsan och skälver samtidigt.

Hon finns ständigt vid hans sida, inofficiellt såklart. Det konservativa England skulle aldrig tillåta att paret gifter sig och svär sin kärlek inför gud.

Drottningens farbror Edvard VIII och hans Wallis Simpson.

Edvard VIII har alltid haft ett gott öga till gifta kvinnor, och det var på en fest hos en av dessa bekantskaper, viscountess Thelma Furness, som han första gången träffar Wallis Simpson. Den gången är även hennes dåvarande make Ernest Simpson med.

Den nye kungen gillar att festa. Han besöker regelbundet nattklubbarna Café de Paris och The Ritz. Han röker som en borstbindare, förklarar att han ville leva som ”en modern man”.

Annons

Edvard VIII visar sig vara för modern för sin tid.

Det har inte gått mer än några månader på tronen innan krisen är ett faktum. Han har beslutat sig för att ingå äktenskap med sin skandalkärlek. Regenten berättar för en rådgivare så tidigt som 1934 att han tänker gifta sig med Wallis Simpson.

Kungens eldiga och okonventionella förhållande med Wallis, som dessutom ligger i skilsmässa, kommer bokstavligt talat till en hopplös återvändsgränd. Hans privata sekreterare larmar om att den hittills så respektfulla pressen inte längre tänker hjälpa till att mörka sakernas tillstånd för det engelska folket. Sanningen ska fram.

Som om det inte räcker ligger också i vågskålen att premiärministern Stanley Baldwin hotar med att avgå om kung Edward VIII inte ändrar sig. En kung kan inte gifta sig med en kvinna av folket, och framförallt inte en snart dubbelt frånskild sådan.

Kungafamiljen, adeln, politiker och kyrkan – protesterna mot giftermålet kommer från alla håll.

Annons

Ska Edvard VIII sitta kvar på tronen måste han ge upp Wallis Simpson – det är han inte beredd att göra. Han abdikerar.

Kung Edvard talar i radio.

Kungens historiska tal

I december 1936, efter 326 dagar på tronen, adresserar kungen folket via BBC. Han nämner aldrig Wallis Simpson vid namn. Det går att höra knappnålar falla runt om i riket under det historiska talet:

”Ni måste tro mig när jag säger att det är omöjligt för mig att bära ansvarets tunga börda, och att utföra mina plikter som kung på det sätt som jag önskar, utan hjälp och stöd från den kvinna som jag älskar”.

Kung Edvard VIII och Wallis Simpson lämnar England. De gifter sig i Frankrike 1937. Äntligen kan de få bli äkta makar. Vigseln hålls på slottet Château de Candé utanför Tours.

Annons

Kungafamiljen bojkottar bröllopet. Ingen från hovet kommer. På plats finns ett 20-tal vänner. Edvard får i efterhand titeln hertig av Windsor av sig bror, kung Georg VI.

Här skulle historien i rampljuset för monarken som offrade hela riket för kärleken till den dubbelt frånskilda amerikanskan tagit slut. Det gör den inte.

Kungen valde till slut att abdikera.

Mötet med Hitler

Om det är bitterheten efter den påtvingade abdikationen, eller resultatet av en verklig nazistvurm som gör det, är inte helt säkert. Förmodligen både och. För faktum är att Edvard är välvilligt inställd till 1930-talets Tyskland och kort efter bröllopet reser hertigparet dit.

Hitler skramlar med vapnen, Europa och världen rycker allt närmare ett förödande krig. I Berlin står det nygifta paret Edvard och Wallis och heilar tillsammans med führern, Herman Göring och många andra av nazisternas partitoppar.

Annons

Under andra världskriget ska naziregimen ha haft en plan för att åter sätta Edvard på tronen i Storbritannien, detta efter en tysk invasion av ö-riket. Edvard själv ska 1940 ha sagt att den bästa vägen till fred i Europa var att Tyskland ”effektivt bombade Storbritannien”.

När kriget väl bryter ut utses Edvard, under lättare tvång av hemlandets regering, till guvernör och befälhavare över Bahamas. Långt från händelsernas centrum. Paret måste lämna Europa. Brittiska underrättelsetjänsten har ett öga på honom och Wallis. Är de spioner som förser fienden med information?

Ex-kungen och Wallis exil varar fram till krigsslutet. 1945 kan de återvända till Frankrike. Edvard återförenas aldrig med sin mor och sina syskon. Men familjen håller ändå kontakten med hertigen fram till hans bortgång 1972.

Det är Edvards brorsbarn, Elisabet II, drottning av England, som efter en överenskommelse med honom, möjliggör hans sista önskan. Nämligen den att få begravas bland de kungliga vid Windsor castle.

Där vilar han i dag tillsammans med sitt livs kärlek Wallis, hon går bort 1986 efter en längre tids sjukdom. De fick aldrig bli man och hustru på engelsk mark, men de är för evigt förenade i landets jord.

Foto: TT

Annons