Kungen om barnidrott – Bris slår tillbaka
Svenska Mästerkocken, Idol och Melodifestivalen. I en era av tv-produktioner, där vuxna tävlar med varandra och slås ut – en efter en – är det inte så märkligt att unga människor tidigt lär sig att det är helt ok att kämpa för att ligga i topp. Idrottsvärlden är som bekant en hård värld, där talanger silas bort från övriga.
Debatten om huruvida barn ska sorteras in i A-lag och B-lag har växt sig allt starkare under senare år. Åsikterna är många. Den tuffa verkligheten vi lever i är präglad av Darwinismen, “Survival of the fittest”.
Alla kan inte bli proffs
Prestation ger fördelar. Denna tävling bidrar också till ett stressigt samhälle. Men alla kan inte bli proffs i fotboll, något som vår kung är medveten om. Vår regent har en åsikt som många delar, men han möts ändå av kritik från vissa håll. Aftonbladets bilaga Sportbladet har gjort en intervju med kungen i Österrike, där kungen uttryckte att alla ju inte är lämpade för allting.
– Vi behöver då hjälpa dem så att de får en chans att hitta något nytt. Det är det som är ledarskap. Det krävs enormt ledarskap och psykologi från ledarens sida för att klara det på rätt sätt. Och framför allt föräldrarna, att de i den situationen kan backa upp på rätt sätt. Så att de inte pushar vidare åt fel håll. Det är något vi alla ska tänka på, säger kung Carl Gustaf.
Bäst vinner
I vissa lägen kan det ju vara bra att barnet får veta tidigt att de kanske är mer lämpade för något annat. Det låter kanske grymt, men i utslagsunderhållningens tidevarv är ungdomar redan väl medvetna om att bäst vinner. Kanske kan de få hjälp att hitta något annat?
Organisationen Bris, Barnens rätt i samhället, reagerar mot detta och menar att alla barn har rätt att få vara med.
– Barn behöver få testa på saker och utvecklas i sin takt, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare i Barnens rätt i samhället.
– Kungen har inte fel rakt av, menar han, men hans perspektiv är omvänt. Det är i första hand inte barn som ska hjälpas vidare, utan kraven på en viss skicklighet som ska strykas. Ledare ska inte få välja bort vissa barn, anser han, vilket också ser ut att förbjudas när Barnkonventionen blir svensk lag första januari 2020.
Som sagt. Åsikterna skiljer sig åt. Debatten kommer att fortsätta. Det är även intressant att detta uttalande mot kungen kommer nu när prins Carl Philip och prinsessan Sofia har samarbetat med Bris. Tillsammans har de skrivit en bok med målet att jobba mot hat och mobbning på nätet samt motverka mobbning på grund av dyslexi.
– Den här boken har vi tagit fram med hjälp av barn och ungdomar, som är de riktiga nätexperterna. Det är deras tips och råd som vi nu vill förmedla till föräldrar och andra vuxna för att underlätta samtalet mellan varandra, både i roliga och svåra situationer, säger Prinsessan Sofia i ett pressmeddelande.