Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungen sätter stopp för prinsessan Sofias vänner: "Många strukna"

29 sep, 2024, 17:00
Här är förändringen för prinsessan.
Annons

Nästa år firar Sofia 10 år som prinsessa – tiden har fullständigt rusat iväg! Då var hon en helt vanlig tjej, nervös inför det nya kungliga livet som stod vid dörren.

Idag är hon rutinerad, plikttrogen, och en av Europas mest uppskattade kungligheter. Men vägen dit har också inneburit en del uppoffringar.

Madeleines & Silvias glammiga fest i New York • Uppgifter i norsk press: ”Knark hemma hos Mette-Marit” • Därför flyttar Frederik & Mary igen – 3 kungliga snackisar från vecka 39!Brand logo
Madeleines & Silvias glammiga fest i New York • Uppgifter i norsk press: ”Knark hemma hos Mette-Marit” • Därför flyttar Frederik & Mary igen – 3 kungliga snackisar från vecka 39!

Prins Carl Philip och prinsessan Sofias tuffa kamp

Att Sofia blev kär i en prins hade såklart sina utmaningar. I början av deras relation stötte hon på en hel del hat och påhopp, något prinsparet kämpade mot ihop.

Annons

– Jag blev väldigt ställd över det enorma hat som riktades mot mig som person. Det är ju många år sedan nu, men det gjorde mig förvirrad och jag kände mig väldigt ensam, har Sofia berättat för Dagens Nyheter.

Men kärleken övervinner allt, något prinsen betonade i sitt hyllade bröllopstal.

– Sofia, vi valde ju aldrig den svåra vägen, den valde ju oss.

Till slut stod hon där, redo att bli prinsessa. Inför bröllopet var Sofia förväntansfull.

– Det är en speciell värld som en prins lever i och det är någonting som jag får ta del av, vilket jag i och för sig tycker är väldigt spännande.

Prinsparet efter att de tillkännagivit sin förlovning
Störst av allt är kärlek – här mötte Sofia och Carl Philip pressen efter sin förlovning. Patrik Österberg/TT
Annons

Kungen stoppar prinsessan Sofias vän – fick inte komma på bröllopet

Ja, vägen dit var som sagt svår. Prinsessan Sofia levde ett helt annat liv innan hon blev kunglig – och att bli kunglig innebär att många kommer gräva och nysta i ens förflutna.

Det sista man vill är att sätta hovets rykte på spel, så inför att Sofia trädde in i kungafamiljen fick hon lämna stora delar av sitt gamla liv bakom sig.

– Det är fakta, att kungen vill att prinsessan Sofia ska distansera sig från den tiden. Den hör till ett annat liv. Både kungen och drottningen högaktar Sofia och tycker att hon har gjort ett fantastiskt jobb som representant för kungahuset. De är väldigt nöjda med henne, säger Johan T Lindwall.

Annons

Vid bröllopet till exempel, då gällde det att fundera noga när gästlistan skulle skrivas. Johan T Lindwall i Monarkerna:

– Ska hon bjuda sina gamla kompisar från den här tiden? Kommer hon att bjuda folk från Paradise Hotel? Det var många som blev strukna, om vi ska vara helt ärliga. Men det fanns några få som var kvar från hennes tidigare liv, som nu fick komma in i värmen, den kungliga värmen, och var med på bröllopet.

Prins Carl Philip och Sofia Hellqvist under vigseln i Slottskyrkan på lördagen
Dagen Sofias liv förändrades för alltid. Pontus Lundahl/TT

Foto: TT

Annons