Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungen stoppar Sofias föräldrar – misstankarna stämmer

14 aug, 2024, 05:00
Kungen säger nej till prinsessan Sofias föräldrar, Erik och Marie Hellqvist.
Annons

Prinsessan Sofia är van att synas i det kungliga rampljuset. Men bara för att hon kan titulera sig kunglig, har föräldrarna Erik och Marie Hellqvist inte samma vana att synas i offentligheten.

Marie och Erik Hellqvists dolda liv i ÄlvdalenBrand logo
Marie och Erik Hellqvists dolda liv i Älvdalen

De lever ett stilla liv i sitt älskade Älvdalen, långt från den hektiska vardag som hör kungligheter till och tycks trivas alldeles utmärkt med att hålla sig borta från strålkastarljuset.

Självklart händer det att de lämnar sitt hus i Älvdalen, drar en vända till Stockholm och umgås med prinsessan Sofia, prins Carl Philip och sina underbara barnbarn.

Annons
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia
Prins Carl Philip och prinsessan Sofia. Mikael Fritzon/TT

Kungen stoppar Erik och Marie

Ibland är det så klart oundvikligt att hålla låg profil, som när Carl Philip hade 40-årsfest i juni 2019 och Marie anlände med hornförsedd vikingahjälm och röd peruk, medan Erik kom i Elviskostym med matchande peruk.

Men för det mesta hänger de i bakgrunden. Det finns också en naturlig förklaring till den låga profilen, då kungen stoppar Erik och Marie från att dyka upp i vissa sammanhang.

Johan T Lindwall om beslutet

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall har följt kungafamiljen i flera decennier. Han vet precis hur det ligger till och varför Erik och Marie sällan syns i det kungliga rampljuset.

Annons

– Kungen skulle inte vilja att Erik och Marie var med när Sofia utför kungliga uppdrag. Och det är ingen personligt riktat mot just dem, inte alls. Men de är inte en del av den kungliga sfären i en officiell bemärkelse, säger han och fortsätter:

– De är mer än välkomna till sociala tillställningar, dop och annat, men inte i samband med uppdrag. Och ska jag vara helt ärlig så tror jag nog att Erik och Marie hellre stannar i Älvdalen än hänger med på sådant.

Erik och Marie Hellqvist
Erik och Marie Hellqvist håller sig ofta i bakgrunden, långt bort från det kungliga rampljuset. Karin Törnblom/TT

Foto: TT

Annons