Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungen stoppar Sofias pappa – Erik Hellqvist får inte vara med

11 okt, 2024, 06:00
Kungen är helt bestämd gällande Erik och Marie Hellqvist.
Annons

Prinsessan Sofia växte upp långt bort från det kungliga rampljuset. Som barn levde hon ett helt vanligt liv, med en rofylld tillvaro i Älvdalen, en tätort belägen i Dalarna.

Marie och Erik Hellqvists dolda liv i ÄlvdalenBrand logo
Marie och Erik Hellqvists dolda liv i Älvdalen

Att det är en plats som har en speciell plats i Sofias hjärta är tydligt. Hon och prins Carl Philip har sedan något år tillbaka blivit med fäbod, bara några stenkast bort från Sofias föräldrars, Erik och Marie Hellqvist, hem.

Älvdalen har även fungerat som en slags fristad, en plats dit Sofia, Carl Philip och barnen kan söka sig när de vill komma bort från det offentliga liv som de lever hemma i Stockholm.

Annons
Erik och Marie Hellqvist
Erik och Marie Hellqvist lever vanligtvis ett liv långt bortom det kungliga rampljuset. Pontus Lundahl/TT

Erik och Marie stoppas av kungen

Erik och Marie är vana att leva ett stillsamt liv. Det är inget som de vill tumma på, även om det så klart blir oundvikligt att hålla låg profil, något som var tydligt i samband med Carl Philips 40-årfest i juni 2019 där man såg Marie anlända med hornförsedd vikingahjälm och röd peruk, medan Erik kom i Elviskostym med matchande peruk.

För det mesta håller sig dock Sofias föräldrar i bakgrunden. Även om de hade velat vara med mer i det kungliga rampljuset hade det blivit svårt, då kungen stoppar dem från vissa sammanhang.

Annons

Johan T Lindwall: ”Kungen vill inte”

Svensk Damtidnings erfarna chefredaktör Johan T Lindwall har förtjänstfullt förklarat hur Eriks och Maries situation ser ut.

– Kungen skulle inte vilja att Erik och Marie var med när Sofia utför kungliga uppdrag. Och det är ingen personligt riktat mot just dem, inte alls. Men de är inte en del av den kungliga sfären i en officiell bemärkelse, säger han och fortsätter:

– De är mer än välkomna till sociala tillställningar, dop och annat, men inte i samband med uppdrag. Och ska jag vara helt ärlig så tror jag nog att Erik och Marie hellre stannar i Älvdalen än hänger med på sådant.

Prinsessan Sofia, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine
Det finns vissa sammanhang där Erik och Marie Hellqvist utesluts. Riksmötets öppnande är ett exempel på sådant. Christine Olsson/TT

Foto: TT

Annons