Kungens alla fastigheter – så mycket är de värda!
Men han har också evig besittningsrätt till flera slott, hus i Stockholms innerstad och en lång rad byggnader runt om i landet genom en 200 år gammal överenskommelse.
Det sammanlagda värdet är svindlande.
Kung Carl XVI Gustaf är en rik man. Bara de fastigheter han äger privat är värda en förmögenhet.
Har du koll på alla hans fastigheter?
Kungens alla fastigheter – från Stockholm till Öland
Allra mest värdefullt av de privatägda fastigheterna är Solliden slott på Öland som ursprungligen byggdes av drottning Victoria i början av 1900-talet.
När hon dog 1930 ärvde maken Gustaf V slottet och vid hans bortgång fick sedan vår nuvarande kung, som då bara var ett litet barn, ärva fastigheten där han tillbringat många somrar.
VIDEOS FRÅN svenskdam
– Solliden är ett stycke kulturarv som jag känner mycket varmt för, säger kungen själv på slottets hemsida.
– Min ambition är att förvalta Solliden så att kommande generationer också får uppleva denna unika miljö.
Fastigheten är 85 hektar och rymmer, utöver själva slottet, en lång rad byggnader. Solliden är extremt svårvärderat – hela fastigheten har värderats till allt mellan 75 och flera hundra miljoner kronor, enligt Expressen.
Villa Mirage – kungafamiljens franska tillflyktsort
En annan värdefull privat fastighet är Villa Mirage på Franska rivieran. Kungen ärvde den pampiga villan vid Medelhavet av prins Bertil 1997. Då beräknades den vara värd 9 miljoner kronor – i dag har värdet mångdubblats.
– Vi sköter det så mycket vi kan och vi är väldigt stolta att hålla liv i det. Det finns mycket nostalgi och minnen där, har kungen tidigare sagt till Svensk Damtidning.
Nu värderas villan till tiotals miljoner kronor – om inte mer. Expressen har rapporterat om hur grannfastigheten 2021 såldes för 103 miljoner.
Kungen om fjällstugan i Jämtland: "Mina föräldrar var där många gånger"
Mer anspråkslösa är kungens fjällstuga i Storlien i Jämtland och hans fiskestuga i Forsavan. Framför allt den 105 kvadratmeter stora stugan i Storlien har stort affektionsvärde för kungen – hans föräldrar fick den i bröllopspresent av Skidfrämjandet när de gifte sig.
– Som ni kanske vet har drottningen och jag även en särskild koppling till länet genom en fjällstuga i Storlien, som har varit i familjens ägo sedan 1932. Mina föräldrar var där många gånger. Det var också där som våra barn lärde sig att uppskatta vintersporter – och nu åker våra barnbarn skidor i samma backar, berättade han häromåret i ett tal i Östersund.
VIDEOS FRÅN all
Det är i Storlien som kungafamiljen brukar fira påsk och 2011 såg Carl XVI Gustaf till att säkra stugan för kommande generationer. Innan dess ägde han bara själv huset men då köpte han loss tomten för 700 000 kronor.
Hela fastighetens värde har beräknats vara ett par miljoner kronor. Den ännu enklare fiskestugan i Forsavan är värd runt en miljon kronor, enligt Expressen.
Fastigheter värda flera hundra miljoner kronor
Sammanlagt är kungens privatägda fastigheter alltså värda flera hundra miljoner kronor. Det är dock tveksamt om han någonsin skulle ”casha in” på sina hus – möjligtvis med undantag av Villa Mirage.
Prinsessan Birgitta avslöjade nämligen 2023 att hennes lillebror kungen funderade på att sälja kåken på Franska rivieran.
– Jag vet att min bror kanske vill sälja det. De har inte så stor nytta av det egentligen, så det är lite så där... Men det är synd. Om det blir av så tycker jag att det är synd, sa hon till Expressen och antydde att trafiken var en av orsakerna.
– Det ligger så dumt nu, nästan på stora vägen. Det är så mycket trafik.
Än så länge är dock Villa Mirage kvar i kungens ägo.
Men de privatägda fastigheterna är en sak. Kungen har också tillgång till en lång rad slott och andra byggnader samt mark genom den kungliga dispositionsrätten – en mer än 200 år gammal överenskommelse som gjordes mellan den dåvarande ståndsriksdagen och Karl XIII.
Fastigheterna ägs formellt av staten men branschtidningen Fastighetsnytt skriver att uppgörelsen kan beskrivas som att kungen har ”evig besittningsrätt”. Tidningen förklarar det så här: ”Enligt överenskommelsen är det kungen som bestämmer och förfogar över egendomarna, men staten som bekostar det yttre underhållet.”
Kungafamiljens alla slott – stora granskningen
Fastighetsnytt gjorde under 2023 en stor granskning där man värderade alla fastigheter som kungen förfogar över genom den kungliga dispositionsrätten – förutom ett antal byggnader som anses vara ovärderliga, eller åtminstone mycket svåra att värdera.
Bland dessa märks bland annat Kungliga slottet, Riddarholmskyrkan, Drottningholms slott och Gripsholms slott.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Men även utan dessa landmärken och historiska byggnader landar det totala värdet på fastigheterna som kungen disponerar på minst 75 miljarder kronor, enligt Fastighetsnytt.
Bland annat kan man nämna att Haga slott, där kronprinsessan Victoria bor med sin familj, värderas till 560 miljoner kronor och Hovstallet, där prinsessan Madeleine bor med sin familj i en paradvåning, värderas till 450 miljoner kronor av tidningen.
Speciella överenskommelsen om Stenhammar slott
Övriga slott som kungen disponerar är också extremt värdefulla. Fastighetsnytt värderar Ulriksdals slott till 1,7 miljarder kronor medan Rosersbergs slott, Strömsholms slott och Tullgarns slott värderas till 250, 110 respektive 300 miljoner kronor.
Vad gäller slott – det finns ju också en lång rad privatägda slott i Sverige – påpekar tidningen att själva byggnaden oftast mest innebär problem och stora utgifter. Värdet på ett slott beror framför allt på vilken verksamhet som kan bedrivas på markerna – till exempel jordbruk eller skogsbruk.
En lite speciell fastighet är Stenhammars slott utanför Flen, där kungen bedriver jordbruk och tillbringar en hel del tid. Stenhammars slott ägs av staten men kungen arrenderar fastigheten, som består av stora markarealer och lång rad byggnader, för det facila priset av 1 000 kronor per år.
Slottet testamenterades till staten av hovmarskalk Robert von Kraemer med villkoret att det ”på livstids längd” skulle arrenderas ut till en ”prins av kungahuset med eventuell arvsrätt till tronen”, enligt hovets egen hemsida. Enligt Fastighetsnytt innebär skrivningarna i testamentet att prins Carl Philip en dag kommer att få ta över arrendet och därefter hans äldste son prins Alexander.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Stenhammars slott värderas till 360 miljoner kronor.
Även om vi knappast nämnt alla fastigheter som ingår i den kungliga dispositionsrätten inser vem som helst som har sinne för huvudräkning att den totala summan är långt ifrån 75 miljarder – trots alla värdefulla slott.
Men då har vi glömt en sak: Djurgården.
Enligt Fastighetsnytts beräkningar är de 844 hektaren mark som kung Carl XVI Gustaf disponerar på norra och södra Djurgården i Stockholm värda 65 miljarder kronor.
Foto: TT