Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungens älskade födelsedagspresent – nu ska den säljas!

03 okt, 2024, 17:00
author Emmakarin Hallheden
Emmakarin Hallheden
Kung Carl Gustaf vid kyrkomötets öppnande i Uppsala domkyrka. Christine Olsson/TT
Kungens majestätiska födelsedagspresent är ute till försäljning. Svensk Dam har tagit del av alla detaljer, och vem som kan bli ny(gammal) ägare.
Annons
Se när kyrkomötet 2024 öppnas – kungen & Silvia på platsBrand logo
Se när kyrkomötet 2024 öppnas – kungen & Silvia på plats

Vill du gå på samma akter som kungen, och bli ny ägare till Carl XVI Gustafs gamla vrålåk? Den drömmen skulle kunna slå in nu!

Den specialtillverkade båten med det passande epitetet "royal" är av modellen Storebro Royal Cruiser 40 Biscay, och var en födelsedagspresent till den fiskeintresserade kungen när han fyllde 34 år.

Nu ligger den ute till försäljning.

Kungafamiljens härliga utflykter

Nypriset på denna 12 meter långa båt var runt två miljoner, och var en överraskning till kung Carl XVI Gustaf. Plötsligt låg den förtöjd vid en brygga, vilket ska ha gjort honom otroligt glad. Den ägdes av kungahuset mellan 1980 till 1989 och hela kungafamiljen ska ha gjort flera utflykter med den på somrarna. Så många att de ska ha börjat kalla båten för ”Sommarstället”.

Annons
Dottning Silvia i gul tröja på den kungliga motorbåten år 1980. Sjöbergarkivet

Tänk alla minnen kung Carl XVI Gustaf, drottning Silvia, prins Carl Philip, kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine skapat tillsammans ute i Stockholms skärgård …

Kungens unika present

Den specifika båtmodellen, tillverkades i cirka hundra exemplar, men kungens båt var helt unik med specialbyggda delar. Till exempel en akterruff för mer bekvämlighet, och flera andra små finesser, enligt den nuvarande ägaren av båten Andreas Nilsson, som annars driver en bil- och marinverkstad i Sölvesborg.

Annons
Kung Carl XVI Gustaf 1981 vid rodret på sin båt vid starten av seglingstävlingen Gotland runt. Sjöbergarkivet

Men skicket ska dessvärre inte vara tipptopp, enligt Andreas Nilsson själv.

– Den är i behov av kärlek, absolut.

Budkrig på kungens kronjuvel

Men frågan kvarstår om den ens är sjöduglig. Den har nämligen använts som sommarstuga de senaste fyra åren istället för att ha legat i sjön.

Trots det har buden trillat in, och det ledande budet är vid skrivande stund nästan på 130 000 kronor. Den nuvarande ägaren har dock en tanke på vem som borde bli den nygamla ägaren.

– En entusiast eller en samlare som ser värdet av historien. En nostalgiker. Eller varför inte kungen själv?

Annons