Kungens gåva till Jonas Bergström efter sveket väcker ilska: "Helt orimligt"
Jonas Bergström kommer i mångas ögon först och främst alltid vara prinsessan Madeleines expojkvän – mannen som bedrog henne. Men själv har Jonas gått vidare från den perioden i sitt liv, som slutade så hastigt och tråkigt.
Jonas är numera trebarnspappa och lyckligt gift med hustrun Stephanie.
Paret bor i en villa på 285 kvadratmeter på Djurgården i Stockholm med sina två barn. Medan Jonas arbetar som advokat, driver Stephanie Soft Goat, ett företag som tillverkar kashmirtröjor, tillsammans med vännen Erik Magnuson.
Ilskan mot Jonas Bergströms uppgörelse
Stephanie är född som Stephanie af Klercker och har precis som Jonas ingått i kretsen kring prinsessan Madeleine. I samband med att Madeleine och Jonas så hastigt bröt upp, gick också Stephanie och hennes dåvarande pojkvän Ludvig Blomqvist skilda vägar.
Men att de bor på Djurgården är inte helt okomplicerat. Den kungliga dispositionsrätten ger Sveriges kung rätt att disponera de kungliga slotten och Kungliga Djurgården i Stockholm (även delar av Gamla stan, Drottningholm, Haga och Ulriksdal). Det innebär att Jonas behövde få kungens godkännande för att få bo på området.
Kungen stod där med ett dilemma framför sig. Skulle han göra en tjänst för mannen som bedragit hans älskade dotter nio år tidigare? Svaret var: ja. Kungen godkände Jonas och Stephanie, och man får anta att han hade Madeleines välsignelse från Florida när han gjorde det.
Men detta att kungen sitter på den här unika bestämmanderätten är inte okontroversiellt. Många menar att det är en otidsenlig regel – som borde ändras.
Socialdemokraten Dag Jonsson har skrivit en debattartikel om saken.
"Risken för att kungen nyttjar Djurgårdens exklusiva adresser som en sorts särskilda avlöningar eller gratifikationer kan inte helt uteslutas", skriver Dag i artikeln.
"Tiden är mogen att förnya riksens ständers beslut och att låta demokratisk insyn och kontroll gälla även Djurgården."
"En helt orimlig ordning"
Just detta med insyn är något som återkommer i debatten. Bostäderna som kungen delar ut omfattas nämligen inte av offentlighetsprincipen.
– Det är en helt orimlig ordning. Detta är uppgifter som självklart bör vara offentliga, säger Marie Linder, ordförande i Hyresgästföreningen, i en intervju med tidningen Scoop.