Nya hertigdömet! Kungens beslut för Sofias bebis
Kungen har haft nio månader på sig att fundera.
Och nu har han grunnat klart. Prinsessan Sofias och prins Carl Philip har fått sin lilla dotter och någonstans på slottet ligger det ett förseglat kuvert med denna högintressanta – men väldigt hemliga – uppgift.
Så vilket hertigdöme kungen har kommit fram till – det får vi inte veta förrän på måndag, när det är högtidlig konselj på Stockholm slott.
Tolv hertigdömen är redan paxade (det vill säga upptagna av dagens kungafamilj). Så det vi vet med säkerhet är att det kommer bli något av de 12 hertigdömen som just nu är lediga. Det vill säga Lappland, Norrbotten, Västerbotten, Härjedalen, Medelpad, Västmanland, Uppland, Närke, Dalsland, Öland, Småland eller Bohuslän. (Jämtland var kungens hertigdöme fram till dess att han blev kung, så det är egentligen inte ledigt).
Vilket hertigdöme får nya kungliga babyn?
Väljer kungen ett landskap som aldrig tidigare har haft någon hertig eller hertiginna så blir det Öland, Medelpad, Härjedalen, Norrbotten, Bohuslän eller Lappland.
Ja, runtom i Sverige går det just nu runt ett gäng landshövdingar och håller tummarna för just sina län. Och gissningarna är många. Svensk Dams chefredaktör Johan T Lindwall tror till exempel stenhårt på Småland (han är ju från Vetlanda).
Men det är som sagt bara kungen och hans familj som sitter inne på svaret. Svensk Dam har dock fått ett stalltips från en riktig tungviktare: Historikern och hovexperten Herman Lindqvist.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Hej Herman! Vilket hertigdöme tror du att det blir?
– Det finns några lediga, men det finns ett hertigdöme som ingen har fått sen medeltiden, tror jag, eller ännu längre sedan. Det är Bohuslän. Det är inget fel på Bohuslän, det är ett väldigt trevligt län! Det ligger vid havet. Det skulle nog vara dags att ge Bohuslän till en nyfödd prins eller prinsessa, säger Herman Lindqvist till Svensk Dam.
Men som sagt: Kungen är oförutsägbar. Och snart vet vi.
Historien bakom hertigtiteln
Det var kung Gustaf III som år 1772 införde möjligheten att tilldela svenska kungliga prinsar hertigtitlar vid födseln. Sedan dess har de prinsar som är arvsberättigade till tronen fått hertigtitlar av Sveriges kung. Och sedan kvinnlig tronföljd infördes år 1980 har även prinsessorna fått hertiginnetitlar.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Foto: TT, Peter Bergström/SVT, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna.