Kungens mardröm – hemliga planen kan spricka: “Har det tufft”
Planerna inför den stora festen kan nu spricka, uppger flera insatta källor. Något som har skapat oro.
Kung Charles har nu varit vid tronen i cirka en månad. För det var den 8 september som drottning Elizabeth förklarades död, efter 70 år vid tronen.
Hon blev 96 år gammal.
Charles, som i dag är 73 år gammal, förväntas ha en stor fest när han ska krönas som kung. Datumet till den stora festen är ännu inte satt, men många tror att det kommer bli den 3 juni 2023.
Daily Mail skriver under måndagsmorgonen att kungen vill ha en "nedtonad kröning med skrotade traditioner och kort gästlista.
Nu finns det en oro över att evenemanget uteblir.
De sparsmakade planerna skapar viss oro. Historiker menar att britterna kan snuvas på en ordentlig folkfest.
– Det är en chans att visa upp folket och nationen för hela världen, säger historikern Andrew Roberts till Daily Mail.
Den engelska tabloiden skriver vidare att när drottning Elizabeth kröntes 1953 hade man samlat ihop 8 000 dignitärer i Westminster Abbey. Det var den första tv-sända kröningen någonsin och miljontals tittare världen över följde hur drottningen kördes omkring i en gyllene droska, fick guldtackor presenterade för sig och bar en kröningsmantel.
Kungens mardröm – hemliga planen kan spricka: “Har det tufft”
När nu (nåväl snart) kung Charles ska krönas så kommer det bli betydligt lugnare. Gästlistan förväntas innehålla 6 000 personer och ceremonin kommer att pågår i cirka en timme, istället för fyra.
Kröningen kommer att gå under namnet "Operation guldklot".
Anledningen till nedtoningen av den stora dagen är de oroligheterna världen lider av. Krig i närområde, lågkonjuktur och väldigt hög inflation som gör att ekonomin är ett stort problem för många hushåll.
– Det går inte, folk har det tufft ekonomiskt. Det går bara inte, säger en källa med insyn i planerna till Daily Mail, enligt Expressen.
Bortsett från nedtoningen av kröningen av Kung Charles så kommer även det traditionella bärandet av kröningsmantlar att utebli.
– Nej, nej, lägg dem på ett museum där de här hemma. Självklart kommer man inte få bära tweedkavaj och ett par jeans. Utan det kommer vara kostym, säger överste Anthony Mather, som ligger bakom delar av planerna.