Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungens möte med sultanen – 15 år efter skandalen

22 okt, 2019, 16:44
AvEmma Sanderberg
För 15 år sedan tog kungen en omväg för att besöka diktaturen Brunei. Han uttalade sig dessutom positivt om diktatorn och därmed var skandalen ett faktum. Nu möts de två igen, under kröningen i Japan.
Annons

Det lilla sultanatet Brunei har genom åren blivit otroligt rikt tack vare sina tillgångar på olja och gas. Landet är en enväldig monarki och politiska partier är förbjuda sedan 1988. Nuvarande sultanen Hassanal Bolkiah Muizzadin Waddaulah har styrt landet sedan 1967, då hans far abdikerade.

Sultanen bor i världens största palats

Det är samma släkt som har styrt Brunei med järnhand sedan 1400-talet och Hassanal Bolkiah Muizzadin Waddaulah införde år 1991 en konservativ muslimsk ideologi i landet. Sultanen bor i världens största bebodda palats med 1788 rum tillsammans med sina två fruar och är en av världens rikaste män.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Kungen, sultanen av Brunei
En bild från kungens och drottningens omtalade besök i Brunei, 2004.

År 2004 talades det om Brunei i alla svenska medier, med anledning av att den svenska kungen valde att besöka landet, trots att han redan innan hade kritiserats för att göra ett statsbesök till en diktatur. Det var dessutom kungen själv som efter ett statsbesök i Vietnam, bad om att förlänga resan för att även hinna besöka Brunei.

Annons

“Han har ju en kolossal närhet till folket”

Vid en pressträff med svenska journalister i Brunei på fick kungen frågan om det varit några svårigheter att umgås med en ledare som styr sitt land med en sådan järnhand.

– Av olika anledningar så har jag inte haft den känslan. Jag upplever det snarare tvärtom. Han har ju en kolossal närhet till folket. Till exempel på hans födelsedag i juni, så tar han emot 40 000 människor i sitt palats. Han hälsar på och handskakar 20 000 två dagar i följd och bjuder på en stor buffé. Brunei är mer öppet än något annat land man kan tänka sig, sa kungen då.

Kung Carl Gustaf och sultanen i Brunei
Kung Carl Gustaf förlängde sin utlandsresa för att besöka sultanen i Brunei.

Och med det uttalandet var skandalen ett faktum. Flera partiledare tog avstånd från kungens uttalanden om sultanen i Brunei och dåvarande moderatledaren Fredrik Reinfeldt var en av de som sa ifrån.

Annons

– Kungen ska inte förhålla sig till statsskicket i olika länder. Det är en politisk fråga som kungen, med den tradition som vi har, inte bör tycka något om, sa Fredrik Reinfeldt till TT då.

Kungen beklagade missförståndet

Strax efter kungen återvänt till Sverige träffade han dåvarande statsminister Göran Persson på slottet. Under samtalet fick kungen förklara vad han hade sagt och gjort i Brunei. Det blev ingen ursäkt, men han beklagade att han blivit missförstådd när han lovordade öppenheten mellan Bruneis diktator och folket.

Kungen och sultanen
Kungen hamnade bredvid sultanen av Brunei under Japans kröning.

Nu, i Japan, 15 år senare möts kungen och sultanen igen. Vid trontillträdet av den japanska kejsaren Nahurito idag satt kungen bredvid Hassanal Bolkiah Muizzadin Waddaulah. Och under kvällens pampiga galamiddag hamnade de båda två vid honnörsbordet, på var sin sida av kejsarparet.

Kröningen i Japan
Både kungen och sultanen sitter vid honnörsbordet, kungen sitter till höger om kejsarinnan och sultanen till vänster (inringad).

Foto: TT

Annons