Kungens regler för Sofia - det får hon inte göra längre
Det här gav prinsessan Sofia och prins Daniel upp!
Att ingå i en kungafamilj innebär inte bara lyx och flärd på det sättet som många kan ha en förutfattad bild av.
Det kan innebära förluster på olika sätt. Vi har radat upp en del regler som gäller för den som gifts in i en kunglig familj.
1. Du får inte bedriva egen verksamhet
För en del är eget företagande ett stort driv och mycket självförverkligande. Det var det troligtvis för Chris O´neill som valde att fortsätta sitt företagande - men på kuppen förlorade han något.
Du kan inte ta emot en prinstitel om du fortsätter att bedriva egen verksamhet. Chris tackade alltså "nej" när kungen erbjöd honom en prinstitel.
2. Du får inte använda efternamn
Innan prinsessan Sofia tog sig an titeln som prinsessa efter att ha gift sig med Prins Carl Philip så hade Sofia efternamnet Hellqvist. Det fick hon ge upp i samma veva som hon blev en del av kungafamiljen.
3. Du får inte rösta
Kungligheterna har förvisso rösträtt men väljer att avstå från att rösta för att kungligheter ska agera och vara opolitiska. Det är gammal tradition att inte delta politiskt. Kungligheterna är såklart fria att tycka vad de vill men utövar alltså inte det.
4. Du måste godkännas av regeringen
Giftermål brukar vanligtvis inte vara ett helt lands angelägenhet men det är kungligheternas giftermål. I Sverige och en del andra länder måste kungligt giftermålet godkännas av regeringen. Ingen press!
5. Du ska helst inte lämna bordet
Prins Daniel gifte sig med kronprinsessan Victoria och eftersom att han nu är kunglighet är det mycket sällan läge för prins Daniel att lämna middagsbordet lite spontant.
Kungligheterna har alla ögon på sig vid långa middagsbjudningar. Det finns en regel som säger att bordsgrannar absolut inte ska veta var en kunglighet ska hän om kungligheten ursäktar sig från bordet. Det är därför väldigt ovanligt att kungligheter avviker från dessa typer av tillställningar.
Foto: TT