Kungens ord inför nya regeringen: ”Stora prövningar”
Hovet har varit standby ända sedan valet och nu, efter fyra långa månader, var det äntligen dags. Talmannen, statsministern och statsråden gjorde entré tio minuter över två och fem minuter senare slogs de förgyllda pardörrarna upp för kungen och kronprinsessan Victoria. Ett 30-tal journalister och fotografer var på plats – och faktiskt också några helt vanliga medborgare!
– Allmänheten hade möjlighet att anmäla sig, så 20 personer som kände till detta är här idag, berättade hovets informationschef Margareta Thorgren.
Mitt i konseljsalen tronade det långa bordet med sin gröna duk och runt om stod 24 förgyllda och rödklädda stolar, plus två lite större för kungen och Victoria.
Kungen ledde som vanligt skifteskonseljen med kronprinsessan vid sin sida. Och vid den andra kortsidan satt nya kulturministern Amanda Lind (MP), som stod för en av dagens stora snackisar med sina dreadlocks.
En viktig dag, och högtidlig. Kungen inledde med några väl valda ord:
”Herr talman, herr statsminister, tillträdande statsråd och mina damer och herrar. Vid riksmötets öppnande, den 25 september förra året, inledde jag med en tillbakablick. Jag konstaterade att i dag, liksom för 100 år sedan, att demokratin är något vi tillsammans ska vårda och värna om, inte bara på valdagen, utan varje dag. Det är viktigt att komma ihåg att all offentlig makt utgår från folket. Medborgarnas förtroende är själva grunden för demokrati.
De dryga fyra månader som gått sedan valet har prövat medborgarnas tålamod. Men vi har ett samhällssystem som är byggt för att klara sådana prövningar och det har nu också bevisats att det är hållfast. Låt mig ta tillfället i akt att visa uppskattning för talmannen och den process han har lett.
Vår regering har stora uppgifter och utmaningar framför sig såväl i vårt land som i en dynamisk omvärld. Med dessa ord förklarar jag denna konselj öppnad och överlämnar ordet till herr talman” förklarade kungen.
Sedan tog talmannen Andreas Norlén till orda och förklarade regeringsprocessen för konseljdeltagarna. Mötet avslutades med kungens ord:
”I enighet med sjätte kapitlet, sjätte paragrafen i regeringsförordningen kan jag nu nu konstatera att ett regeringsskifte har skett. Tack för er medverkan och att ni visat intresse.”
Den komplicerade regeringsbildningen har inneburit en oviss väntan även på slottet. Vid de tre senaste valen 2014, 2010 och 2006 ägde skifteskonseljen rum den första veckan i oktober. Men i år fick kungen bland annat lämna återbud till höstens stora resa med Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien till Hongkong och Shenzhen, allt för att vara standby.
Men nu blev det skifteskonselj till slut, i det storslagna rum som en gång på 1700-talet var Gustav III:s matsal. Här har alla skifteskonseljer ägt rum ända sedan år 1870!
Samtidigt har hovet inlett planeringen för riksdagssupén som hålls på Stockholms slott efter varje val.
– Då bjuder kungaparet in alla de 349 riksdagsledamöterna, riksdagens ledning med talmännen samt regeringen, så det är en stor tillställning, med 400 personer ungefär, sa förste hovmarskalk Mats Nilsson till Svensk Damtidning tidigare i år.
Läs mer:
Så drabbas kungafamiljen av regeringskaoset
Festen fortsätter! Allt om Stefan Löfvens present till Silvia
Stefan Löfven: ”Så håller jag romantiken vid liv”
Foto: TT, Ingemar Lindewall/Kungl Hovstaterna