Kungens pengar – så fungerar apanaget
Kungafamiljen har som uppgift att representera Sverige i olika sammanhang, nationellt som internationellt.
Då deras offentliga uppträdanden är en del av Sveriges representation får de därmed något som kallas apanage.
Apanaget är egentligen skattepengar som går till vissa av kungafamiljemedlemmarnas utgifter.
Apanaget – tvingas bli transparenta
Det är såklart intressant för allmänheten att veta vad deras skattepengar går till inom kungahuset.
På senare år har information om apanaget blivit mer transparent än förr. Kanske för att höja trovärdigheten för hovet?
– Man kommer bli tvungna att bli mer transparenta, utan tvekan. De här gamla tiderna är över, nu är det 2022 och 2030 kanske vi har total redovisning av apanaget på detaljnivå, säger Johan T Lindwall när han intervjuas av Ekot.
Hur mycket lön får kungen?
Varje år får kungafamiljen ett apanage. Det svenska kungahuset får närmare 150 miljoner kronor av skattebetalarnas pengar årligen.
Det är pengarna från apanaget som kan ses som deras "lön".
I april 2022 blev det offentligt hur pengarna delas upp inom kungafamiljen. Detta beror delvis på hur många åtaganden medlemmarna i kungafamiljen har.
Kungen och drottningen fick 8 miljoner enligt senaste kända siffrorna kring apanaget, rapporterar SVT. Kronprinsessparet fick 4,5 miljonkronor till sin familj.
Vad går apanget till?
Ungefär hälften av pengarna går till Slottsstaten, som till exempel har hand om visningar av de olika kungliga slotten och parkerna.
Den andra hälften går till Hovstaten, som bekostar kungahusets officiella verksamhet och representation.
Det innebär alltså att kläder och skor som bärs under representationen är något apanaget kan gå till.
De fina klänningarna, kostymer och skor vi kan se kungligheterna bära är alltså troligtvis delvis eller helt betalat av skattepengar.
Madeleine får inte ta del av apanaget, det får däremot prinsessan Sofia och Carl Philip. De får drygt 1 miljon av apanaget. Det här är den stora förklaringen till varför Madeleine blir utan pengar:
– Det beror på att de har helt olika roller, och vilka kostnader som är förenliga med de här rollerna. Annars brukar man kanske säga att i en vanlig familj ska barnen få lika mycket pengar, men så är det alltså inte här, säger hovets ekonomichef Jan Lindman till SVT.
Även kostnader för boende vid kunglig residens och viss service i hushållet, delar av bil- och transportkostnader och vissa säkerhetskostnader får gå under apanaget.
Finns det något som är helt off–limits att låta skattepengarna, eller apanaget, gå till?
Ja, absolut! Privata båtar, bilar och fastigheter är inte något som går under apanaget. Det är något som kungligheterna får pröjsa för själva.
Foto: TT