Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungens stenhårda krav på Chris O'Neill – har satt ner foten: "Otroligt besviken"

09 sep, 2024, 16:00
Chris O'Neill och kung Carl Gustaf
TT
Chris O'Neill har fått ett stenhårt krav från svärfar kungen.
Annons

Chris O'Neill dyker upp på väldigt få officiella tillställningar. Han trivs inte i rampljuset och har vid flera tillfällen förklarat att han prioriterar sin egen karriär.

Men han kommer att göra ett undantag för riksmötets öppnande nu på tisdagen. Då har kungen fått sin svärson att göra sällskap med hustrun prinsessan Madeleine till den högtidliga ceremonin som ska inleda riksdagsledamöternas arbetsår.

Johan T Lindwall om Victoriadagen – och Chris blunderBrand logo
Johan T Lindwall om Victoriadagen – och Chris blunder

Chris O'Neill har fått stenhårt krav från kungen

Och Chris kommer att tvingas göra kompromisser. När vi sett Chris på stan, i både Florida och Stockholm, har han ofta varit ledigt klädd: i shorts och piké.

Detta kommer inte att tolereras på tisdag.

– Klädkod för riksmötets öppnande är kavaj. Det innebär hel kostym med ljus skjorta, slips eller fluga alternativt klänning, kjol och byxor som är elegantare än vanlig vardagsklädsel men inte aftonflott, kan man läsa på riksdagens hemsida.

Chris O'Neill och hundarna Teddy och Oreo på promenad i Florida
Det här kommer inte att accepteras på tisdag, Chris.

Men kravbilden är mer komplex än så. Traditionen stipulerar att kostymen ska vara sydd i samma tyg och samma färg – inga nyansskillnader tillåts. Dessutom ska skorna i regel vara svarta, eventuellt bruna.

Annons

Ellen Myrgård Lindén, mångårig reporter på Svensk Dam, vet att kungen tar väldigt allvarligt på traditionen.

– En strikt, och tydlig kommunicerad, klädkod skulle kungen aldrig tumma på. Och han vill att hans nära följer samma exempel. Kungen skulle bli otroligt besviken om Chris var motvalls och tolkade klädkoden fritt och enligt eget humör. Att följa en klädkod är att visa arrangörerna, de andra gästerna och hela sammanhanget respekt, menar kungen, säger Ellen.

Martin Melin tvingades be om ursäkt efter riksmötets öppnande

I fjol kom L-ledamoten Martin Melin till riksmötets öppnande i sneakers, alltså ett klart regelbrott. Han bad senare om ursäkt, efter att Svensk Dam uppmärksammat snedsteget.

– Jag tycker att etiketter ska hållas. Framför allt i vissa situationer. Så jag tar det här på allvar. Det kan jag inte betona nog. Sen kan jag skratta åt situationen. Det är inte så att jag ställer mig i duschen och mår dåligt, säger sa Martin då.

Annons