Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungens stora passion

27 apr, 2016, 08:00
AvJohanna Lejon
Snart fyller han 70 år. Svensk Damtidning tittar därför närmare på veckans födelsedagsbarn - och hans stora intresse.
Annons
Kungen

På kungahuset.se listar man kung Carl XVI Gustafs stora intressen. Bilar nämns, liksom natur och sport, konst, musik och mat. Här skrivs det också om jakten. Men Svensk Damtidning kan också avslöja kungens riktiga intresse. Jakt i all ära, givetvis, men kung Carl XVI Gustaf är nästan mer intresserad av fiske faktiskt. Varje år åker han och några vänner på en fiskeresa tillsammans. Den kungliga fiskestugan ligger vid sjön Forsavan. Den byggdes av kungens farfar Gustav VI Adolf 1931 som tillbringade flera veckor i den varje sommar. Och fiskeintresset har gått i arv.

– Kungen är mycket fiskeintresserad och fiskar när tillfälle ges, har hovets Margareta Thorgren berättat.

Fiskeintresset väcktes till liv på Öland.

Annons

– Just den här sommaren var jag 12 år gammal och jag hade fått ett spö och en Ambassadeurrulle i gåva från Abu, Svängsta. På Öland fanns en riktig storfiskare, han var gårdspolis från Kalmar och han blev min läromästare. Min första fisk var en gädda runt två kilo, en fantastisk fisk i den åldern, och därmed var intresset fött. Några år senare vidgades vyerna, när jag 15 år gammal både flug- och havsfiskade, har kungen berättat.

Kungen äter gärna den fisk han dragit upp.

– Måste jag välja så får det bli något blå-gult. Som öring på norrländskt vis, grillad eller stekt, med messmörsås. Det är verkligen gott det, har kungen berättat.

Men han har också en dråplig fiskehistoria på lager. Från bröllopsresan till Hawaii. Eftersom det låg fotografer i varje buske fick de nygifta tu, kungen och hans Silvia, åka ut till havs – varje dag. Trots illamående var drottningen med hela tiden på båten.

– Drottningen var måttligt road kan jag väl avslöja, och hon blev snabbt en prövad fiskarhustru…

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Johanna Lejon

Foto: Martin Falklind/Kungahuset

Annons