Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Kunglig kartläggning! Historien bakom kungafamiljernas berömda myrtenbuske

19 jul, 2019, 18:00
author Helena Wiklund
Helena Wiklund
Tipsa oss!
Den fanns med på ett hörn när Kate sa ja till William. När Meghan sa ja till sin prins. Och när kronprinsessan Victoria fick sin Daniel. Det handlar förstås om den kungliga myrtenbusken!
Annons

Victoria, drottning Silvia, Meghan och Kate hade alla en kvist i sina brudbuketter. Och Victoria hade även en myrten i sitt diadem.

Kronprinsessan Victoria som brud, med en myrtenkvist instucken mellan diademet och slöjan.
Ser du Victorias myrtenkvist som tittar fram mellan diademet och slöjan?

Den kvisten fick hon av mamma Silvia, tillsammans med ett handskrivet brev, och allt finns sparat i denna lilla ask:

Kronprinsessan Victorias bröllopsmyrten. ”Lycka till!” har drottning Silvia skrivit på en liten lapp.
”Lycka till!” har drottning Silvia skrivit på lappen.

Ja, ni ser, kungligare planta finns knappt och nu står jag här, mitt framför den brittiska. Platsen är drottning Victorias högt älskade sommarslott Osborne House på ön Isle of Wight i Engelska kanalen, och myrtenbusken täcker hela terrassmuren, på båda sidorna om slottstrappan.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Brittiska kungafamiljens myrtenbuskar på Osborne House på Isle of Wight.
Brittiska kungafamiljens myrtenbuskar i levande livet (inringade med rött).
Helena Wiklund Svensk Damtidning framför brittiska kungafamiljens myrtenbuske på Osborne House.
Svensk Damtidning på Osborne House. Jag kan intyga att myrtenbusken växer så det knakar!
Annons

Här har denna bröllopsmyrten hisnande nog stått och frodats i 174 år, det vill säga ända sedan år 1845. Och det var alltså hit som det brittiska hovfolket stegade för att knipsa av de noga utvalda kvistarna till Kates och Meghans brudbuketter.

Kates och Williams bröllopsfoto.
Den kungliga myrtenbusken har huvudrollen så fort det är bröllop i den brittiska kungafamiljen.

Myrtenkvistarna är ju ganska diskreta av sig och lyser inte precis med sin närvaro i de kungliga brudbuketterna. Men de finns där.

Myrtenkvisten kom från Isle of Wight, men de andra blommorna till Meghans brudbukett plockade prins Harry själv.
Meghans myrtenkvist kom från Isle of Wight, men de andra blommorna till hennes brudbukett plockade prins Harry själv.

Det var britternas powerdrottning Victoria och hennes man prins Albert som fick den ursprungliga myrtenplantan av hans tyska farmor den 3 september 1845. De tog med den hem och planterade den här på sitt sydengelska sommarslott.

Annons

-Sedan inleddes traditionen med myrten i brudbuketten när drottning Victorias äldsta dotter gifte sig år 1858, berättar chefsträdgårdsmästaren Toby Beasley.

Och svenska kungafamiljen har som sagt samma fina tradition.

Deras myrtenbuskar står numera på Ulriksdals slott, efter att först ha växt och vårdats i trädgården på gamle kungens sommarslott Sofiero i Skåne. Dit kom den för 114 år sedan, och det var brittiskfödda kronprinsessan Margareta (som var barnbarn till drottning Victoria) som hade med sig den från England.

De svenska myrtenbuskarna på Kungliga slottet inför kronprinsessan Victorias bröllop.
Så här såg det ut när de svenska myrtenbuskarna rullade in på Kungliga slottet inför kronprinsessan Victorias bröllop.

Sedan tog Margaretas dotter drottning Ingrid med sig ett skott av sin mammas planta till sitt nya hemland Danmark och därmed spred sig myrtentradition även till den danska kungafamiljen.

Annons
Danska kungafamiljens myrtenbuske står i orangeriet på Fredensborgs slott. Bilden visar boken Royal Flower Glory av Erik Buch (utgiven 2004).
Danska kungafamiljens myrtenbuske står i orangeriet på Fredensborgs slott. Bilden visar boken Royal Flower Glory av Erik Buch (utgiven 2004).

Så kan den svenska (och danska) myrtenbusken stamma från den brittiska?

– Tyvärr är det ingen som med säkerhet vet var den kom ifrån ursprungligen. Men att det var kronprinsessan Margareta som tog hit den och införde traditionen, det vet vi, säger Sofieros verksamhetschef Annika Malmgren.

– Troligast är att hon tog den från sitt brittiska barndomshem, Bagshot Park. Men helt säkra är vi inte.

Så kanske är det denna bröllopsmyrten på Osborne House som är alla kungliga bröllopsmyrtenkvistars urmoder.

Annons

Drottning Victoria älskade sitt sommarslott, här kunde hon leva ett något så när normalt familjeliv med sina nio barn och det var också här hon dog år 1901, 81 år gammal. Med henne tog också den kungliga epoken slut på Osborne House.

I dag är det inte längre någon ur den brittiska kungafamiljen som använder slottet som sommarresidens, men de kommer hit på besök då och då.

Prins Charles Camilla framför Osborne House.
Prins Charles Camilla framför slottet.

Och slottet är öppet för besök, ett tips om du har vägarna till England i sommar. Färjan över till Isle of Wight tar en knapp timme och Osborne House har öppet alla dagar mellan klockan 10.00 och 18.00.

Annons

FAKTA/Blommorna i kronprinsessan Victorias brudbukett

Kronprinsessans brudbukett var vit och droppformad och bestod av 17 sorters blommor: liljekonvaljer från Ockelbo, ros, phalaeonopsisorkidé, fänrikshjärta, rosorna ”Austin”, ”Avalanche” och ”Akito”, gardenia, pion, klematis, rosenskära, doftranka, luktärt, fänrikshjärta, vit mårbackapelargon som drottning Silvia fått av drottning Ingrid, amazonlilja, gardenia, azalea från Sofiero, löjtnantshjärta, amazonliljor, colombianska rosor. Samt sist men inte minst: den traditionella myrten från Sofiero. På bröllopsdagens morgon tog hovets florist Claes Carlsson några kvistar från busken som han sedan fogade in i brudbuketten.

Kronprinsessan Victorias brudbukett.
Kronprinsessan Victoria med sina 17 bröllopsblommor.

Foto: TT, Kungl. Hovstaterna, Helena Wiklund/Svensk Damtidning

Annons