Kunglig och pensionär - så blev livet för seniorerna
Kunglig abdikation är ett brännhett ämne just nu. I vissa länder finns en tradition av att frivilligt lämna över till de yngre förmågorna, men vissa regenter är av den bestämda åsikten att jobbet är på livstid. En som många gånger sagt att hon sitter tills hon “trillar av pinn” är drottning Margrethe av Danmark. Hennes svenske kusin Carl Gustaf har på lördag passerat pensionsåldern med fem år men har inga planer på att lämna över till kronprinsessan. Allra mest uthållig är givetvis drottningarnas drottning, britternas Elizabeth, som på torsdag fyller 90 år och har regerat i över 63 år. I hennes närhet törs man inte ens nämna ordet abdikation.
Men de senaste åren har vi faktiskt sett flera tronskiften i Europa. Det började i Nederländerna där Beatrix i april 2013 lämnade över till sonen Willem-Alexander efter 33 år som drottning. I Nederländerna har man en lång tradition av abdikation och Beatrix mamma Juliana gjorde på samma sätt när hon pensionerade sig till förmån för sin dotter.
Beatrix gör fortfarande officiella uppdrag som prinsessa av men idag arbetar hon i ett betydligt lugnare tempo. En av anledningarna till att hon valde att lämna över var att hennes mellanson Johan Friso då låg i koma efter en allvarlig lavinolycka och Beatrix ville tillbringa mer tid med barnbarnen döttrar Luana och Zaria.
I juli 2013 lämnade Albert av Belgien över till sonen Philippe. Övergången har inte varit lätt. I belgisk press har det spekulerats om en spricka inom kungafamiljen. Folket jublade över att unge Philippe och hans omtyckta fru Mathilde tog över men sonens populäritet skapade en spricka inom familjen. Några månader efter tronskiftet blev Philippes lillebror Laurent akut sjuk och fick läggas in på sjukhus. Det ryktades att han försökt ta sitt liv och inte blev det bättre när ex-drottning Paola kommenterade hans tillstånd i ett känslosamt pressmeddelande.
“För tillfället är Laurent det av mina barn som är mest utsatt, och jag ger honom hela min uppmärksamhet och all min kärlek” skrev hon utan att hovet ok:at meddelandet.
Sprickan mellan ex-kungaparet Albert och Paola och Philippe och Mathilde blottades när prins Laurent blev akut sjuk och lades in på sjukhus.
Ett annat kungligt pensionärspar som haft det hett om öronen efter tronskiftet är kung Juan Carlos av Spanien och drottning Sofia. Deras dotter Cristina är indragen i en stor korruptionshärva och hon har som första spanska kunglighet varit tvungen att vittna i rätten. Juan Carlos lämnade över av flera skäl. Ett var hans sviktande hälsa, ett annat var den enorma kritiken mot hans lyxiga leverne. Inte blev det bättre när Spanien drabbades av ekonomisk kris. Äktenskapet med Sofia betraktas vara över trots att de aldrig kommer att ta ut skilsmässa.
Av: Liv Sander.
Bilder: IBL.