Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Kungliga dop – så går de till

07 jun, 2018, 20:00
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Tipsa oss!
I morgon klockan 12.00 döps prinsessan Adrienne i Drottningholms slottskyrka. Vi har koll på hur traditionen kring kungliga dop ser ut, alltifrån dopvaggan till dopvattnet.
Annons

Den 8 juni är det dags igen för ett nytt kungligt dop i Sverige. Här i landet har dop av kungliga barn ansetts vara en statsceremoni medan dop i andra monarkier ofta blivit mer en privat angelägenhet.

– Ett barn som föds till tronen är en statens tillhörighet, skrev en gång drottning Kristina och så har det onekligen varit.

Prinsessan Margaretha av Sverige döps i Storkyrkan, 1935. Hon bärs fram av sin mor prinsessan Sibylla.
Prinsessan Margaretha av Sverige döps i Storkyrkan, 1935. Hon bärs fram av sin mor prinsessan Sibylla.

Den dopklänning som Adrienne kommer att bära bars för första gången av prins Gustaf Adolf när han döptes 1906 men har även burits av de flesta kungligheterna. De senaste åren har kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine, prinsessan Estelle, prinsessan Leonore, prins Nicolas, prins Oscar och prins Alexander använt den.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prins Alexander döptes 9 september 2016.
Prins Alexander döptes 9 september 2016.

Dopbordet som används denna gång är i skulpterat och förgyllt trä, den är av senbarock och har ben med pampiga dekorationer, bland annat liten ängel som bär själva bordsskivan. Dopbordet antas ha utförts av Burchard Prechts verkstad i Stockholm i slutet av 1600-talet. Själva dopfatet i silver är skänkt till slottskyrkan av drottning Ulrika Eleonora 1728.

Annons

Läs mer: Vi minns Estelles och Leonores dop – se filmerna här!

Själva dopvattnet är också omgärdat av långa traditioner. Det är hämtat från en källa på Öland. Detta är en tradition som kungaparet inledde och både kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip, prinsessan Madeleine, prinsessan Estelle, prinsessan Leonore, prins Nicolas, prins Oscar och prins Alexander har alla döpts i ett källvatten från Öland. Kung Carl Gustaf däremot fick sitt dopvatten från Jordanfloden, som var en tradition på den tiden. Vatten från Jordanfloden såldes förr i världen till hugade pilgrimer i flaskor för att just användas till dop.

Kronprinsessan Victorias dop år 1977.
Kronprinsessan Victorias dop år 1977.

Prinsessan Madeleine och Chris har valt att använda Karl XV:s vagga, den vackra vaggan tillverkades inför Karl XV:s födelse 1826 och användes sedan som en vardagsvagga för prinsen Gustav och Oskar.

Annons

Inför prinsessan Eugénies dop 1830 blev denna då prinsessornas paradvagga och stod då som nu uppställd på Georg Haupts paradpodium. Det gjorde den bland annat under prinsessan Madeleines dop 1982 och sedan under hennes bägge barns dop, prinsessan Leonore som döptes 2014 och prins Nicolas dop 2015 samt prins Oscars dop 2016. Även prins Carl Philips och prinsessan Sofias son prins Alexander använde den vid dopet 2016.

Prinsessan Madeleine fick ligga i denna tjusiga vagga under sitt dop år 1982.
Prinsessan Madeleine fick ligga i denna tjusiga vagga under sitt dop år 1982.

Även vår svenska tradition med faddrar är mycket gammal, redan vid hertigens av Smålands dop i Slottskyrkan 1782 ställdes förgyllda stolar i koret för de olika faddrarna. Fast konungarna av Preussen och Danmark var inte personligen närvarande vid dopakten denna gång. Men detta hade man löst genom att på deras stolar som stod där placera ut porträtt av dessa faddrar, berättar man på hovets hemsida.

Annons

Prins Gabriel döps nu i Drottningholms slottskyrka fredagen den 1 december 2017. Direkt efter dopgudstjänsten som startar vid 12.00 hålls en mottagning för inbjudna gäster och därefter blir det en lunch.

Officianter för dopet  den 1 december är ärkebiskop emeritus Anders Wejryd assisterad av överhovpredikant, biskop Johan Dalman och pastor i Kungl. Hovförsamlingen, ordinarie hovpredikant, Michael Bjerkhagen. När dopet förrättas enligt Svenska kyrkans ordning blir den som döps tillhörig Svenska kyrkan.

Vid dopet skjuts också salut om 21 skott från Skeppsholmen. Hedersvakten vid dopet kommer från Livgardet. Hedersvakten är iförda livgardets paraduniform, kompletterad med kask med plym och gevär.

Läs mer: Här är Adriennes faddrar – hovet avslöjar hela listan

Foto: IBL

Annons