Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Här köper Chris sina märkesklockor - Nymans ur

08 jan, 2018, 13:41
AvRed Aktionen
Två skottsäkra dörrar, en välfylld champagnekyl – men framför allt massor av fantastiska Rolexar. Chris O’Neill är en av de välkända stammisarna hos Nymans Ur i Stockholm. – Han är väldigt kunnig och vet vad han vill ha, säger butikschefen Federico Casado.
Annons

VINJETT/ Kungliga favoriter

De kalla vindarna viner över Biblioteksgatan i Stockholm när Federico Casado på Nymans Ur 1851 tar emot oss i arla morgonstund. Här finns klockor från världens mest exklusiva varumärken. Och kunderna? De heter både Uma Thurman och Chris O’Neill!

– Jag har jobbat i företaget sedan 1998. Så fort jag kom in i den här världen växte ett intresse som sedan blev till en passion, säger Federico och häller upp en espresso.

Läs också: Vimmel! Se de urfina gästerna på klockfesten

Med sin långa erfarenhet och unika expertis har Nymans Ur skapat sig ett namn världen över. Företaget grundades redan 1851! Men att komma in hit är inte helt lätt. Först måste man gå igenom två skottsäkra dörrar och en säkerhetssluss. Ja, att någon lördagsflanerare kommer in och gör ett så kallat spontanköp sker nästan aldrig.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Federico Casado med Ellen Myrgård Lindén, reporter Svensk Damtidning.

Istället är kunderna väldigt pålästa, med en tydlig uppfattning om vad de vill ha.

– Det är fantastiskt att få vara med när en människa rar en milstolpe i livet. En fin klocka får man ju till exempel när man har gift sig eller fyllt jämnt.

Annons

Härinne är miljön uppbyggd så att man kan sitta och fundera länge. Och vill kunderna ha något lite festligare än espresso så finns det förstås en välfylld champagnekyl. Före jul sålde Federico två klockor vars prislappar nådde över miljonen och vid ett annat tillfälle åkte han till Danderyds sjukhus för att överlämna en Rolex till en kvinna som just blivit mamma.

– Då fick jag ett handskrivet kort som tack! Sådana situationer glömmer man inte.

Rolex är utan tvekan det varumärke som flest frågar efter. Så även Chris O’Neill. I en intervju med The Wall Street Journal beskrevs prinsessan Madeleines man som ”en entusiastisk samlare med omkring 20 Rolex-klockor”.

– Han är väldigt kunnig och vet vad han vill ha, säger Federico lite hemlighetsfullt.

Annons

Hans senaste köp sägs vara en Rolex sportklocka. En sådan man både kan dyka, springa och jaga med. Med den på armen kan Chris även ställa in olika tidszoner. Det betyder alltså att han både kan vara ”on London time” samtidigt som han håller koll på vad klockan är i Stockholm, om Madeleine är hemma på något kungligt uppdrag.

Men Chris är inte den enda i kungafamiljen som intresserar sig för exklusiva armbandsur. Den klocka som säljer allra bäst är modellen Rolex Datejust som sitter runt prinsessan Sofias handled. Hennes ingår i Oyster-serien och var en morgongåva från prins Carl Philip.

En annan favorit bland kunderna är Rolex Daytona och en sådan äger prinsessan Madeleine. Hennes har en vit urtavla medan Chris manliga motsvarighet, av modellen Big Red, har en svart. Den här typen av Daytona har ett andrahandsvärde på omkring 300 000 kronor.

Prinsparet med stiliga klockor.

Ja, att offentliga personer ringer på säkerhetsdörren händer lite då och då, förklarar Federico. Ändå blev han förvånad när skådespelerskan Uma Thurman plötsligt klev in på den blåa heltäckningsmattan.

Annons

Men vad säger då klockan om personen?

– Matchar du en en kostym med en plastklocka så tycker jag att det skapar en viss obalans. I dag har ju inte armbandsuren med tiden att göra utan det är en accessoar som förstärker din personlighet.

– Många har dessutom gått i arv i era generationer och det skapar ju också ett visst värde.

Även prinsessan Madeleine gillar klockor.

Federico berättar att en del som kommer in i butiken i reparationssyfte äger klockor från 1940-talet. Andra har samlingar på uppåt hundra exklusiva modeller.

– Sedan finns det vissa som glömmer bort Rolex otroliga kvalitet och endast ser klockorna som statussymboler.

För femton år sedan var det mycket ryssar som reste hit för att köpa sina klockor men numera består den internationella kundkretsen främst av kinesiska köpare.

– Vi har två säljare som talar ytande mandarin.

När espresson har kallnat avslutar vi vårt möte med att bläddra lite i en samlingsbok om butikens historia. Och passande nog inleds den med orden ”För Nymans i tiden”.

Prinsessan Sofia med en klocka.
Annons