Kungliga nannys! Hemliga kvinnorna som tar hand hand om de kungliga barnen
Kraven är extremt hårda och ansvaret är mycket stort. Så här ser livet ut för kungafamiljens barnflickor – och så väljs de ut.
I dagens moderna samhälle engagerar sig föräldrar enormt mycket i sina barn och försöker finnas vid deras sida mest hela tiden. Så har det inte alltid sett ut – framför allt inte hos de familjer där föräldrarna har tidskrävande och ansvarsfulla arbeten.
Det är bara att titta på kungligheterna. Att vara kung eller drottning är ju ett jobb som pågår dygnet runt, året om, och som ofta innebär långväga resor och sena kvällar.
– Mina föräldrar var väldigt kärleksfulla, och jag vet inga som är så generösa som dem, men de var borta mycket när jag var liten, på grund av sina åtaganden som kung och drottning, berättade till exempel prinsessan Madeleine i SVT:s Skavlan 2015.
Barbro Hultman, som arbetade vid hovet under många år, har sagt att det är svårt att jämföra de kungliga med vanliga förvärvsarbetare.
– Kungaparet arbetar ju inte från klockan nio till klockan fem och sedan kan de vara hemma och leka med barnen. De arbetar från klockan sju på morgonen till klockan fem på eftermiddagen – och sedan ska de i väg igen klockan sju på kvällen, har hon berättat för Expressen.
”Ett av de svåraste jobben man kan ha”
Barnflickor är därför en nödvändighet för att allt ska fungera – men det är inte ett jobb för den med svaga nerver.
– Det är ett av de svåraste jobben man kan ha. Man är alltid, som barnflicka, ansvarig för barn. Men i det här fallet är barnflickan ansvarig för en blivande kung eller en blivande drottning. Det får absolut inte hända de här barnen någonting. Det finns ett nationellt intresse i att de här barnen ska må bra, vara välklädda och inte bli kissnödiga, har Barbro Hultman sagt till Expressen.
De barnflickor som gjort ett bra jobb har dock blivit oumbärliga. Som kungens barnflicka Ingrid ”Nenne” Björnberg – smeknamnet myntades av prinsessan Desirée som tyckte att Ingrid sa ”nä, nä” väldigt mycket.
Kungen blev ju faderslös vid ett års ålder och Nenne Björnberg spelade en viktig roll under hans uppväxt. Hon stannade hos kungafamiljen i närmare 50 år och tog även hand om Victoria, Carl Philip och Madeleine i början av deras liv.
– Eftersom jag inte hade några farföräldrar fick Nenne bli som min farmor. Det var inte så lätt för henne. Jag älskade att springa i de långa korridorerna och salarna, i Bernadottesalongen och Karl XI:s galleri. Nenne sprang efter, säger kronprinsessan i Herman Lindqvists bok Victoria – drottning med tiden.
Madeleines saknad som barn
Elisabeth Zimmermann blev nästa trotjänare som hjälpte till med kungens och drottningens tre barn – under perioder i sällskap med Anna Ihre och Åse Blomqvist. Att Zimmermann var och är en favorit hos Victoria, Carl Philip och Madeleine går inte att ta miste på, hon har till exempel hoppat in för att ta hand om Madeleines barn när familjen varit i Sverige.
– Mamma och pappa var inte med oss barn så mycket som de själva säkerligen skulle velat. Men vi hade ju turen att ha väldigt bra barnflickor, det har betytt oerhört mycket. De första åtta, nio åren hade vi samma, två som avlöste varandra, berättar kronprinsessan Victoria i boken Victoria, Victoria!.
Prins Carl Philip och prinsessan Madeleine är av en annan generation än sina föräldrar samtidigt som de inte har lika offentliga roller som kronprinsessan Victoria. Det gör att de själva kan ta större ansvar för sina barn – Carl Philip och prinsessan Sofia har till exempel inte haft någon fast barnflicka på Villa Solbacken, i stället har de använt sig av nannys och barnvakter bara när det behövts.
– De ska försöka klara så mycket som möjligt själva. Men de behöver också få lite stöd och hjälp någon gång, en liten andningspaus. Det behöver alla barnföräldrar, har kungen sagt i en intervju med Aftonbladet.
Prinsessan Madeleine berättade också i Skavlan att hon och Chris O'Neill vill ägna mycket tid åt sina barn:
– Jag känner att jag vill ägna all min tid åt mina barn just nu för det saknade jag när jag var liten. Vår generation är mer delaktig i barnens uppfostran, speciellt fäderna.
Kunglig nanny – ett yrke som går i arv
Madeleine och Chris har dock använt sig av barnflickor – när de bodde i London jobbade till exempel Louise Blomqvist med att ta hand om barnen på heltid. Louise är dotter till Åse Blomqvist som tog hand om Madeleine när hon var liten – kunglig barnflicka är alltså ett yrke som går i arv!
Vad gäller kronprinsessan Victoria och prins Daniel ser det lite annorlunda ut – de har betydligt fler officiella uppdrag och således ett tuffare schema. Elisabeth Zimmermann, som ju också var Victorias barnflicka, hjälpte tidigt till men då hon är över 70 år och har egen familj kan hon inte längre vara tillgänglig dygnet runt.
Kronprinsessparet har därför haft flera andra barnflickor genom åren – bland andra Adeline Petersson, som ska ha anställts på rekommendation av just Elisabeth Zimmermann.
Detaljerna om Victorias barnflicka läckte ut
Just rekommendationer från vänner är den vanligaste metoden som används när en ny barnflicka ska anställas. Men 2013 annonserade Victoria och Daniel efter en barnflicka via en exklusiv brittisk agentur för barnflickor – då läckte det ut sällsynt information om arbetsförhållandena.
Annars är hovet, av säkerhetsskäl, sparsamma med detaljer om barnflickorna och hur de rekryteras.
I agenturens annons kunde man läsa att en ”svensk familj i Solna” sökte barnflicka till ettårig dotter.
”En fantastisk möjlighet har öppnats för en öppen, aktiv och erfaren barnskötare som mestadels själv ska ta hand om en flicka som nästan kommer vara 1 år vid starten. Flexibilitet är absolut nödvändigt, då båda föräldrarna arbetar oregelbundna tider och reser frekvent. Det finns separat lägenhet vid deras hem och det är separat ingång. Icke rökare är ett krav. Föräldrarna har mycket att göra och arbetar som professionella konsulter som inte jobbar vanliga arbetstider och måste resa ofta i sina arbeten. De kan komma att ta med sin barnskötare på resorna”, stod det i annonsen, enligt Expressen.
Så mycket tjänar barnflickorna – det är förbjudet
Ersättningen var runt 6 000 kronor i veckan men då ingick också måltider och boende – en separat lägenhet som finns på Haga slott. Dessutom ingick tillgång till bil, både i och utanför tjänsten.
Samtidigt var kraven hårda med bland annat ett absolut förbud mot att lägga upp något om familjen i sociala medier.
Anledningen till att Victoria och Daniel valde att söka barnflicka utomlands var att man ville att prinsessan Estelle skulle lära sig att prata engelska på ett naturligt sätt. Ett led i hennes ”drottningskola” – hon ska ju trots allt ta över tronen en dag.
Genom åren har hon och prins Oscar också haft två engelskspråkiga barnflickor – först Katie Millington från Australien och sedan Isabelle Welch, som är svensk men som har en brittisk pappa.
Taktiken tycks ha gett ett gott resultat. Redan som sexåring ska Estelle ha kunnat konversera med det brittiska prinsparet William och Kate när de besökte den svenska kronprinsessfamiljen på Haga slott.
Foto: TT