Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kunglighet kliver åt sidan – nu tar Victoria över officiellt

03 okt, 2024, 10:41
Kronprinsessan Victoria tar över prinsessan Christinas roll och blir ny ordförande i Kungliga hovförsamlingens kyrkostämma.
Annons
Madeleines & Silvias glammiga fest i New York • Uppgifter i norsk press: ”Knark hemma hos Mette-Marit” • Därför flyttar Frederik & Mary igen – 3 kungliga snackisar från vecka 39!Brand logo
Madeleines & Silvias glammiga fest i New York • Uppgifter i norsk press: ”Knark hemma hos Mette-Marit” • Därför flyttar Frederik & Mary igen – 3 kungliga snackisar från vecka 39!

Kronprinsessan Victoria har landat en ny roll. Under torsdagen bekräftades det att hon kliver in som ny ordförande i Kungliga hovförsamlingens kyrkostämma.

– Vi är väldigt glada och stolta över att kronprinsessan valt att åtaga sig detta viktiga uppdrag. Men detta handlar inte bara om Hovförsamlingen, statschefens församling, utan är av största betydelse för hela Svenska kyrkan och kristendomen i vårt land!

– Det tydliggör det nära band som finns mellan Svenska kyrkan och kungahuset, säger Michael Bjerkhagen, ordinarie hovpredikant och pastor i Hovförsamlingen, till Aftonbladet.

Annons
Kronprinsessan Victoria och prinsessan Christina
Kronprinsessan Victoria tar över rollen som ordförande i Kungliga hovförsamlingens kyrkostämma. Tidigare hade prinsessan Christina rollen som ordförande. Henrik Montgomery/TT

Prinsessan Christina lämnar posten

Prinsessan Christina hade tidigare rollen som ordförande, men i samband med det nya beskedet blir det alltså kronprinsessan Victoria som nu efterträder henne.

– Det var i samband med att hon fyllde 80 år som hon kände att det var dags att lämna över till nästa generation. Då lät kungen avgöra vem det skulle bli och pratade också ihop sig med sin dotter, säger kyrkoherden i Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen, till Dagen.

Annons

För Michael Bjerkhagen känns det tryggt att få in Victoria som ordförande, då hon sedan tidigare är mycket engagerad i kyrkan.

– Mycket. Hon är oerhört engagerad. Det är alltid hon som läser julevangeliet i tv från Slottskyrkan, hon håller sig alltid informerad om vad som händer, hon är beskyddare för Act Svenska kyrkan och har ett stort engagemang inom Stadsmissionen och har i allra högsta grad varit aktiv tillsammans med drottningen i bönböckernas utgivande. Så hon är en varm stödjare av Svenska kyrkan och Hovförsamlingen.

Foto: TT

Annons