Kungligheterna med ovanliga cv:n – oväntade jobben från deras förflutna
Att manliga kungligheter har gedigna militärutbildningar är mer regel än undantag precis som att de flesta kvinnliga kungligheter är mycket aktiva i välgörenhetsarbete.
Men en del av medlemmarna i kungafamiljerna runtom i Europa har CV:n som sticker ut rejält från det förväntade.
Här är några av dem.
Prins Nikolai av Danmark, 22
Nikolai är son till prins Joachim av Danmark och grevinnan Alexandra Christina av Fredriksborg samt drottning Margrethe av Danmarks barnbarn. Han är nummer sju i den danska tronföljden efter sin far och före lillebrorsan prins Felix och innehar även titeln greve av Monpezat. Men vad som verkligen sticker ut på den unge bildsköne Nikolais CV är att han försörjer sig som professionell modell.
Prinsen har tagit hela modevärlden med storm. Han gjorde sin modelldebut på Burberrys höstvisning 2018 och året därpå öppnade han Diors vårvisning i Paris. I en intervju med magasinet Vogue Scandinavia berättade han i vintras:
– Det är aldrig någon som har varit emot det. Men självklart så har jag behövt motivera det. Det har jag alltid behövt göra vad jag än gör. När jag har börjat på ett nytt jobb oavsett bransch – eller när jag började på universitetet. Jag har behövt förklara det för min familj också, men inte på något dåligt sätt eller så.
Faktum är att han beskriver pappa Joachim och mamma Alexandra som sina största fans.
När prins Nikolai inte går på catwalken som mannekäng eller fotar kampanjer för Dior läser han på Copenhagen Business School, så det mesta talar väl för att han kommer att arbeta med finans och affärer i framtiden. Just nu befinner sig prinsen dock passande nog på en utbytestermin i Paris. Där trivs han bra och ”känner sig avslappnad”, berättar han. Klasskompisarna ”varken känner till eller bryr sig” om hans prinstitel, och han kan kombinera sin ekonomiutbildning med livet som modell.
Privat är Nikolai sedan fem år tillbaka tillsammans med jämnåriga flickvännen Benedikte Thoustrup, 22, som han träffade i gymnasiet då de gick på samma internatskola.
Prinsessan Märtha Louise av Norge, 50
Märtha Louise är dotter till kung Harald V och drottning Sonja. Hon är den fjärde i den norska successionsordningen, efter sin yngre bror Haakon Magnus och hans båda barn, samt nummer 77 i den brittiska successionsordningen, men är också högkänslig och har aldrig trivts med sin offentliga roll, utan berättat att hon som barn tog sin tillflykt till stallet för att slippa alla kungliga krav:
– Hästarna räddade mitt liv under barndomen och ungdomen. I stallet var det ingen som tyckte att jag var konstig eller tokig. Den som är högkänslig vill ofta kommunicera med andra på ett djupt sätt. Från hjärta till hjärta. Och med djur kan du få den kontakten.
Faktum är att Märtha Louise påstår sig kunna tala med hästar och fram till att hon gifte sig med författaren Ari Behn 2002 var hon tävlingsryttare. Vid sidan av hästarna har prinsessan alltid haft ett stort kulturintresse och på sitt CV kan hon både pricka av att ha läst sagor för barn i norsk tv och själv ha skrivit sagoboken ”Varför prinsar och prinsessor inte har krona på huvudet”.
Vad gäller utbildningar är Märtha Louise certifierad sjukgymnast även om hon aldrig har praktiserat yrket. Det som mest uppmärksammats kring prinsessan är istället hennes andliga intressen. Förutom hästar hävdar hon sig kunna prata med både spöken och änglar, och med samarbetspartnern och vännen Elisabeth Nordeng startade hon 2007 den så kallade ”änglaskolan” Soulspring (först under namnet Astarte Inspiration) genom vilken det hölls diverse kurser i andlighet. Själv höll Märtha Louise där kurser i hur man talar med sin egen skyddsängel och 2010 skrev hon boken ”Möt din skyddsängel”
Men kurserna på Soulspring var långt ifrån gratis och skolan kritiserades starkt i Norge. Redan vid starten kostade utbildningen cirka 25 000 kronor per år och föreningen för mental hälsa i Norge kallade verksamheten för ”rent svindleri”. Kritikstormen i samband med uppstarten ledde även till att den högkänsliga prinsessan sjukskrev sig i två veckor.
Änglaskolan lades ner efter 12 års verksamhet då Märtha Louise annonserade på Instagram:
”Den magiska resan med Soulspring kommer ta slut i juni 2019. Jag känner mig så tacksam över att ha varit en del av det här fantastiska projektet tillsammans med Elisabeth Nordeng ”
Men den norska prinsessan har fler strängar än så på sin andliga lyra. Hon har även sysslat med healing och ska ha helat prinsessan Mette-Marit från njurbäckeninflammation med handpåläggning. I boken ”Underveis”, skriven av Erik Fosnes Hansen och utgiven 2017, finns ett helt kapitel om prinsessans speciella förmåga där Mette-Marit bland annat säger:
– Märthas händer, dem vill jag berätta om. Det låter kanske konstigt, men hon har en så speciell känsla i sina händer. Det är många som har varma och sköna händer. Men hon har som en liten sol inom sig… Jag var lite nervös första gången, för plötsligt kom vi varandra så nära. Men det gick bra och behandlingen hjälpte mig.
I boken förklarar också Märtha Louise själv aningen skämtsamt för författaren varför hon sysslar med healing genom handpåläggning:
– Jag gillar att det är ”hands on”. Att det är konkret.
Sedan 2017 är Märtha Louise skild från Ari Behn, som tragiskt gick bort 2019. Tillsammans fick de döttrarna Maud Angelica, Leah Isadora och Emma Tallulah, nu alla i tonåren.
Prins Daniel av Sverige, 48
Att prins Daniel har en långt ifrån typisk kunglig bakgrund är inte särskilt konstigt eftersom han från början är en helt vanlig medel-Svensson, son till Olle Westling som tidigare var socialchef i Sandvikens kommun och hans fru Ewa som jobbade på Posten. Daniel är uppvuxen i Ockelbo och efter grundskolan där gick han tvåårig social linje på Hammargymnasiet i Sandviken.
Det första jobbet prinsen hade efter att ha gjort värnplikten i Gävle var som resurspersonal på en skola och ett fritidshem för barn med särskilda behov. Där stannade han ett år innan han flyttade till Stockholm för att studera till fritidsledare med idrottsinriktning på Lillsveds idrottsfolkhögskola. Efter att ha fullföljt studierna 1996 utbildade han sig vidare till personlig tränare och han rekryterades sedan som personlig tränare till gymmet Master Training på Regeringsgatan i Stockholm.
Det var som personlig tränare där han träffade kronprinsessan Victoria då hon på rekommendation av sin lillasyster prinsessan Madeleine anlitade honom som sin personliga tränare. Och kronprinsessans träning blev snart mycket personligare än vad som är kutym, för de två inledde snart en relation som blev offentlig 2002.
Efter att ha drivit egen firma som massör och personlig tränare under några år grundade Daniel med två kompanjoner 2004 företaget Master Training AB vilket han blev VD för och ägde 70 procent av. Han var nu gymägare också och började några år senare gör flera och större affärer då han både engagerade sig i gymkedjan Balance och 2007 blev styrelseledamot i Brasil Development AB som var involverat i det brasilianska hotellprojektet Pratigi.
Om orsaken till att han från början startade Master Training AB har prinsen berättat i tidningen Dagens Industri:
– Jag ville mer än att bara vara anställd. Jag ville skapa ett gym som var precis som jag ville ha det, där vi kunde hjälpa våra kunder på bästa sätt. Och jag ville ta ansvaret själv och inte ha någon annan att luta mig mot vid stora beslut, eller skylla på om något blev fel.
Men när Daniel gifte sig med kronprinsessan Victoria, blev prins och hertig av Västergötland 2010, tvingades han lägga affärerna på hyllan. Som medlem av kungahuset har han sedan dess istället fått ägna sig åt att utföra officiella uppdrag, både tillsammans med kronprinsessan och på egen hand. Tillsammans har makarna fått barnen prinsessan Estelle och prins Oscar.
Drottning Letizia av Spanien, 49
Letizia Ortiz Rocasolano kommer från en medelklassfamilj i Osteria, Asturien, i nordvästra Spanien. Hennes pappa var journalist, mamman sjuksköterska och hon hade två yngre systrar. Då Letizia var i tonåren flyttade familjen till en satellitförort strax söder om Madrid och efter att ha gått ut gymnasiet valde hon att gå i pappas fotspår och utbilda sig till journalist vid universitetet i Madrid.
Hon jobbade ett tag på en lokaltidning i Asturien och sedan på den större tidningen ABC och gifte sig 1998 med den tio år äldre författaren Alonso Guerrero Perez som hon hade dejtat i tio år. Men bara efter ett år var skilsmässan ett faktum. Letizia reste nu till Guadalajara i Mexiko för att slicka såren efter skilsmässan, tog jobb på tidningen Siglo 21 samtidigt som hon vidareutbildade sig och tog en magisterexamen i tv-journalistik.
Tillbaka i Spanien ett år senare fick Letizia jobb på spanska Bloomberg, sedan CNN+ innan hon tog jobb för statliga public service-kanalen TVE och nyhetsmagasinet ”24 Horas”. Hon avancerade vidare, blev först nyhetsankare för programmet ”Informe Semanal”, sedan för det dagliga morgonprogrammet ”Telediario”, och 2003, bara några månader innan det spanska kungahuset likt en blixt från klar himmel annonserade att prins Felipe hade förlovat sig med Letizia, så fick hon jobb som nyhetsankare på Spaniens mest sedda nyhetsprogram ”Telediario 2”.
Det var den 1 november 2003 som spanska kungahuset till allmänhetens förvåning proklamerade att prins Felipe av Asturien hade förlovat sig med den kända nyhetsuppläsaren. De två hade träffats 2002 då Letizia rapporterat om en oljekatastrof i Galicien och sedan dejtat i hemlighet under ett drygt års tid. Precis innan förlovningen offentliggjordes sa Letizia upp sig från det prestigefyllda jobbet på TVE.
Hon och Felipe gifte sig 2004, fick de två döttrarna prinsessan Leonor och prinsessan Infanta Sofia, och är mycket populära i Spanien. Letizia har engagerat sig i det officiella arbetet för kungafamiljen, engagerat sig i frågor som globala klimatförändringar och cancerforskning, och även om det inte handlade om hennes egen väg till att bli drottning så lyder ett av hennes mer minnesvärda citat:
– Varje flicka som föds var som helst i världen ska ha möjlighet att välja vad hon vill göra med sitt liv för det är underbart att vara kvinna… eller borde vara det i varje fall.
Det var när kung Juan Carlos abdikerade från tronen 2014 som Felipe VI blev kung av Spanien och Letizia landets drottning. 2018 skrev för övrigt hennes ex-make författaren romanen ”El amor de Penny Robinson” som blev mycket uppmärksammad då den är baserad på hans förhållande och äktenskap med Letizia 20 år tidigare.
Kung Willem-Alexander av Nederländerna, 55
Fast han är Nederländernas kung sedan 2013 så lägger Willem-Alexander en hel del tid på sina privata intressen. Bland annat är han idrottsintresserad. Innan han blev kung har han på flera sätt försökt smälta in bland vanliga människor genom att delta i stora sportevenemang under pseudonymen W.A. van Buren, ett av det nederländska kungahusets mindre kända titlar. Som van Buren deltog han 19 år gammal 1986 i det stora holländska 20 mils skridskoloppet Frisian Elfsdentocht. 1992 sprang han New York Maraton under samma namn.
Mer uppseendeväckande är att han vid sidan av sina kungliga plikter har ägnat sig åt en av sina andra stora passioner i livet som ett slags hemligt yrke. Willem-Alexander är en duktig pilot och älskar flygning mer än något annat. Han har sagt i intervjuer att han hade blivit pilot på ett stort flygbolag så att han fick flyga stora plan som Boeing 747 om han inte varit en kunglighet.
Trots att Willem-Alexander i militärtjänsten var placerad i flottan som löjtnant, valde han till exempel att själv att på 90-talet gå med i flygvapnet som reservofficer och blev där skvadronledare redan 1995 för att sedan avancera till kommendörkapten 2005. Innan han kröntes 2013 fråntogs dock Willem-Alexander alla militära titlar, både inom flygvapnet och flottan, eftersom han som statschef inte tilläts ha en militär gradering då han själv officiellt styrde över hela den nederländska militären.
Men nu till kungens CV. I en intervju Willem-Alexander gjorde 2017 avslöjade han i en intervju med tidningen De Telegraf att han i hemlighet hade varit pilot för flygbolaget KLM i 21 års tid. Närmare bestämt hade han flugit deras Cityhopper Fokker 70 två gånger i månaden under alla dessa år. Enligt kungen var det sällan någon hade känt igen honom då han var klädd i pilotuniform och pilothatt. Även om vissa passagerare känt igen hans röst så hade han aldrig presenterat sig med namn. Han förklarade:
– Fördelen är att jag alltid bara kan säga att jag välkomnar passagerarna å pilotens och besättningens vägnar. Jag tycker helt enkelt det är fantastiskt att få flyga.
Åren som följt på intervjun är det fler som lagt märke till att det varit kungen som flugit dem på inrikesflygningar. Numera är det dock Boeing 737 Willem-Alexander flyger då de gamla Fokker 70 planen har pensionerats.
Privat är kungen sedan 2002 gift med drottning Maxima. Med henne har han de tre tonårsdöttrarna prinsessan Catharina-Amalia, prinsessan Alexia och prinsessan Ariane.
Prinsessan Delphine av Belgien, 54
Trots att hon är dotter till baronessan Sibylle de Selys Longchamps har prinsessan Delphine Boël ett minst sagt annorlunda CV. Professionellt är det inga konstigheter. Hon gick på en svindyr privatskola i Schweiz. Sedan utbildade hon sig till konstnär vid Chelsea School of Art & Design i London och har i vuxen ålder försörjt sig som konstnär.
Det som sticker ut är att hon själv har kämpat sig till prinsesstiteln. Hennes far är Belgiens tidigare kung Albert II, men han gifte sig redan som ung prins 1959 med Donna Paola Ruffa di Calabria. Eftersom Paola tyckte det var så kallt och blåsigt i Belgien vägrade hon, född prinsessa av Kalabrien i Italien som hon var, under många år bo i Belgien trots att hon var gift med Albert. Så prins Albert fann istället på 60-talet kärlek, närhet och tröst hos unga vackra baronessan Sibylle som blev hans älskarinna. Av misstag blev hon gravid och Delphine föddes 1968.
Albert fortsatte under hela Delphines barndom att komma hälsa på henne och hennes mamma. Kärleksaffären pågick i 18 år, även om Delphine inte fattade att Albert var hennes far. När hon var i tonåren tog besöken plötsligt abrupt slut då Paola flyttade till Belgien för att lappa ihop äktenskapet.
Delphine fick veta av sin mamma att Albert var hennes pappa när hon fyllde 17 år. Sibylle var dock hängiven rojalist och satte monarkins bästa före dotterns. Därför fick Delphine inte berätta för någon vem hennes pappa var eller ta kontakt med honom.
Från mitten av 80-talet, genom kröningen av kung Albert II 1993 och fram till 1999 var allt lugnt, men så släpptes plötsligt en inofficiell biografi om drottning Paola, skriven av den 18-årige flamländske skolpojken Mario Danneels. Han skrev att kung Albert hade en utomäktenskaplig dotter. Trots att hovet avfärdade det som skvaller och förtal började pressen nysta i storyn och det tog inte lång tid innan de hittade Delphine.
I en intervju med AFP har Delphine berättat:
– Jag ville inte att det skulle hända, för jag blev inte känd som någon popstjärna utan som en skamfläck. Jag var kung Albert II smutsiga tvätt.
Hon och modern vägrade kommentera uppgifterna. Men så höll kungen jultal samma år, pratade om sin och drottning Paolas kärlek och refererade till sin 18 år långa kärleksrelation med Sibylle som tidigare relationsproblem. Situationen blev allt obekvämare för Delphine och 2005 lyckades ett franskt tv-team få henne att tala ut om sin uppväxt och pappa kungen. I intervjun avslöjade Delphine att hon bara försökt få kontakt med sin far en gång i vuxen ålder, men att han då morrat till henne i telefonen:
– Ring mig aldrig igen! Jag är inte din pappa.
På grund av allt prat om den utomäktenskapliga dottern valde kung Albert att abdikera och lämna över tronen till Delphines storebror Philippe 2013. Men i samband med att han la av sin kungakrona förlorade han sin åtalsimmunitet, och nu valde Delphine att inleda en process för att få honom att erkänna faderskapet.
2017 kom en domstol fram till att Delphines påståenden var orimliga. Inte minst var domen svår att förstå då vem som helst som jämför ett porträtt på kung Philippe och hans lillasyster Delphine kan se att de har nästan exakt samma ansiktsdrag. De är obehagligt lika.
Delphine överklagade till högre instans och 2018 beslutade nästa domstol att ett DNA test skulle tas för att utreda faderskapet. Den tidigare kungen drog ut på det in i det längsta, men i januari 2020 togs till sist testet och det fastslogs att Albert var Delphines biologiska far. Hovet tvingades erkänna Delphine som prinsessa av Belgien och hennes två barn Josephine och Oscar blev automatiskt prinsessa respektive prins.
– Domen förändrade mitt liv. För första gången kände jag att blev tagen seriöst, att någon lyssnade. Jag tycker det är extraordinärt att den rättvisa som skipades kan ge hopp åt alla dem som söker efter sin identitet, sa Delphine efter rättegången.
Hon var under alla år noga med att poängtera att det inte fanns några ekonomiska incitament till att hon drev processen, bara att hon ville bli erkänd för vem hon var. Efter att ha fått titeln 2020 utnyttjade prinsessan dock i varje fall sitt nyvunna kändisskap till att 2021 vara med i belgiska ”Let´s dance”. Något kungahuset, trots visat missnöje, inte kunde sätta sig emot eftersom hon gjorde det för att samla in pengar till barn med svåra sjukdomar.
Konstantin II av Grekland, 81
Den gamle mannens CV är avundsvärt, men vi tar det från början. Konstantin II är son till kung Paul I och Fredrika av Hannover, och föddes 1940 i Psychiko utanför Aten. Han tvingades de första åren av sitt liv leva i exil med sina föräldrar i först Egypten, sedan Sydafrika, eftersom nazisterna invaderade Grekland, men återvände hem 1946.
Redan från början uppfostrades Konstantin till att bli kung. Han gick bland annat på prestigefyllda internatskolan Victoria College i Alexandria, Egypten, under ett par år och var klasskamrat med både Kung Hussein av Jordanien och den senare världsberömde skådisen Omar Sharif. Som ung var han idrottsintresserad och atletisk. Efter skolgången gjorde han militärtjänst i alla de tre vapenslagen innan han läste juridik vid universitetet i Aten.
Hans atletiska kvaliteter visade han upp för världen då han 1960 vann han OS-guld i drakklassen i segling vid OS i Rom. 1964, vid 23 års ålder, avled fadern och Konstantin kröntes till kung av Grekland. Vid sidan av ämbetet tog han även plats i olympiska kommittén och samma år gifte han sig med prinsessan Anne-Marie av Danmark som han skulle få fem barn med. På pappret var Konstantin II råkopian av den perfekta kungen.
Någon vidare bra tid som monark fick Konstantin ändå inte, för redan den 21 april 1967 utsattes Grekland för en militärkupp. Strax innan det planerade valet skulle äga rum genomförde militära ledare, under ledning av brigadgeneral Stylianos Pattakos och översterna Gregorius Papadoupoulos och Nikolaos Makarezos en statskupp tidigt på morgonen.
Medan stridsvagnar körde runt på Atens gator blev kung Konstantin II uppmanad att pålysa allmän mobilisering mot kuppmakarna, men han nekade att göra detta. Istället lät han de nya makthavarna avlägga en ed och uttryckte att han var ”säker på att de handlat i avseende att rädda landet”. Kungen var isolerad med stridsvagnar utanför residenset, men associerades ändå med kuppmakarna.
För att få folket på sin sida försökte Konstantin iscensätta en motkupp strax före jul samma år. Den misslyckades och hela kungafamiljen flydde till Rom tillsammans med den nya premiärministern. Där befann de sig i exil resten av juntaperioden som pågick i sju år. Detta samtidigt som det grekiska folket levde under en diktatur där tankefrihet och pressfrihet avskaffades och militärdomstolar inrättades.
Då militärjuntan väl avsattes och demokratin återupprättades i Grekland hölls en folkomröstning om monarkin där 69 procent röstade emot. Konstantin, nyligen hemkommen, accepterade valutslaget, men vägrade ändå att sluta kalla sig för Kung Konstantin.
Han och familjen emigrerade till Hampstead, Storbritannien, och umgicks under många år nära med den engelska kungafamiljen, men 2013 flyttade han med hustrun tillbaka till Grekland där de numera lever som ett helt vanligt äldre gift par. Men nog har Konstantin ett CV som är svårt att slå? Det finns ingen annan som kan skryta med att både ha varit kung över ett land och att ha vunnit OS-guld.
Prins Carl Philip av Sverige, 42
Vår svenske prins Carl Philip har faktiskt ett CV som är bra mycket intressantare än vad de flesta tänker på. Till att börja med så är han faktiskt en före detta kronprins. Det var vad han föddes till, men genom en grundlagsändring som trädde i kraft innan han ens hunnit fylla åtta månader så förlorade han sin förstaplats i tronföljden till storasystern kronprinsessan Victoria. Han slår henne dock vad gäller den brittiska tronföljden där han hamnar på plats 284, före sina båda systrar.
Den unge prinsen gick på låg och mellanstadiet i Smedslättsskolan respektive Ålstensskolan i Bromma, nära till Drottningholms slott, innan han placerades i privatägda Enskilda gymnasiet i centrala Stockholm när det var dags att börja högstadiet. Men Carl Philip lider av grav dyslexi och hade det inte lätt med studierna, så redan 1994 flögs han över till USA där han fick gå i Kent School i Connecticut innan han två år senare återvände till Sverige och placerades på internatskolan Lundsberg i Värmland.
Precis som pappa kungen är prinsen både mycket natur- och sportintresserad och intresserad av både jakt och snabba bilar. Men vad gäller Carl Philip så har han på olika sätt tagit båda dessa intressen ett par steg längre än sin far.
Vad gäller intresset för snabba bilar har prinsen tävlat som professionell rallyförare i STCC för Volvo Polestar Racing. Och han blev faktiskt mästare i tävlingen Porsche GT3 Endurance Scandinavia 2010. Inför sin första stora racingtävling kom dessutom prinsen med det numera klassiska citatet till Expressen:
– Mor kommer att döda mig när hon hör det här.
Vad gäller intresset för naturen så har ju kung Carl XVI sagt att han hade velat bli bonde om han inte varit född till kung, men sonen har gått från ord till handling och tog 2011 en lantmästarexamen vid Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp.
Som om inte det skulle räcka har han redan innan dess gått en tvåårig utbildning i design vid Forsbergs skola för grafisk formgivning och reklam i Stockholm. På sitt CV kan prinsen med andra ord bocka av f.d. kronprins, designer, racingförare och bonde. Och som om inte det vore nog är han gift med den tidigare glamourmodellen prinsessan Sofia som han har de tre sönerna prins Alexander, prins Gabriel och prins Julian med.