Skandaler och förbjuden kärlek – här är kungligheterna som abdikerat
Men ute i Europa abdikeras det friskt – i vissa fall är det tradition men allt som oftast har orsaken varit uppseendeväckande skandaler och kontroverser.
Det kungliga året 2023 kunde inte ha avslutats på ett mer spektakulärt vis.
På självaste nyårsafton kom ju som bekant nyheten om att Danmarks drottnings Margrethe abdikerar efter 52 år på tronen.
– I februari i år genomgick jag en omfattande ryggoperation. Den föll väl ut, tack vare den duktiga sjukvårdspersonal som tog hand om mig. Operationen gav mig förstås en anledning att tänka på framtiden, huruvida tiden var inne att lämna över ansvaret till nästa generation, sa drottningen i nyårstalet som chockade hela vårt södra grannland.
– Den 14 januari 2024, 52 år efter att jag efterträdde min älskade far, kommer jag att träda tillbaka som Danmarks drottning. Jag överlämnar tronen till min son, kronprins Frederik.
Drottning Margrethe gick emot strömmen
Men varför blev nyheten om det danska tronskiftet så enorm? Jo, det beror helt enkelt på att nordiska kungligheter normalt inte abdikerar. Här sitter man på tronen livet ut.
– Sverige har bara haft två frivilliga abdikationer på tusen år. Drottning Kristina, som avgick av privata skäl 1654, och Ulrika Eleonora den yngre, som också var regent men som avgick 1720 för att hennes man Fredrik I skulle kunna bli kung, har författaren och kungaexperten Herman Lindqvist berättat för Svensk Damtidning.
Men i övriga Europa händer det hela tiden, även i modern tid.
Abdikerade efter mindre än ett år på tronen
Den mest spektakulära exemplet är kanske Edvard VIII av Storbritannien, som inte ens hann vara kung i ett år innan han abdikerade och lämnade över tronen till sin lillebror Georg VI i december 1936.
Tänk om det inte hade skett – då hade världens mest kända kungahus inte varit sig likt.
Georg VI var sedan bara 56 år när han avled i sviterna av lungcancer 1952. Han efterträddes av sin dotter Elizabeth II som kom att bli en av de mest älskade kungligheterna genom alla tider – hon är också den brittiska monark som regerat under längst tid, över 70 år.
Om inte Edvard valt att lämna tronen för kärlekens skull hade det i förlängningen inneburit att hela det brittiska kungahuset hade sett annorlunda ut. Drottning Elizabeth, kung Charles, prins William och övriga hade haft helt andra roller och liv om inte Edvard hade kärat ned sig så våldsamt i amerikanskan Wallis Simpson.
För Storbritannien kunde helt enkelt inte acceptera att hon skulle bli drottning. Regeringen, aristokratin och kyrkan sa blankt nej när Edvard ville gifte sig med Wallis – orsaken var att hon redan hade varit gift två gånger, något som absolut inte kunde godtas.
Edvard föreslog till och med ett morganatiskt äktenskap, där Wallis inte skulle bli drottning, men Storbritanniens premiärminister Stanley Baldwin nekade. Beskedet till Edvard var att om han gifte sig med Wallis Simpson skulle hela regeringen avgå – då valde han i stället att lämna tronen.
Abdikering – en nederländsk tradition
I Nederländerna är det, till skillnad från i Norden, snarare tradition att monarken abdikerar av ålders- och hälsoskäl – som ett slags pensionering. 1948 abdikerade Vilhelmina av Nederländerna som 68-åring och lämnade över tronen till sin dotter Juliana.
Hon var i sin tur 71 år gammal när hon 1980 valde att abdikera och dottern Beatrix tog över. Beatrix av Nederländerna satt sedan på tronen fram till 2013 då hon, 75 år gammal, valde att lämna över till sin son Willem-Alexander.
”Där är abdikationer synonymt med stabilitet och kontinuitet”, skriver historieläraren Ola Mårtensson i Altinget om traditionen i Nederländerna.
I andra europeiska kungahus har abdikationer snarare kopplats till skandaler.
Som i Belgien – där kung Leopold III redan under andra världskriget var mycket omstridd och bland annat anklagades för att ha fascistiska sympatier och för att ha samarbetat med nazisterna. Efter kriget var han en kontroversiell figur i Belgien och orsakade regeringskriser innan han till slut abdikerade 1951 och hans son, Baudouin I, tog över tronen.
Skandalomsusad abdikering i Belgien
Även de senaste åren har det stormat rejält kring det belgiska kungahuset. När Albert II av Belgien abdikerade 2013 uppgav hovet att det berodde på hälsoproblem – den belgiska pressen menade dock att den mycket omtalade otrohetsskandalen kring kungen också var av stor vikt för hans beslut.
Han hade bara suttit på tronen i några år när nyheten om ett utomäktenskapligt barn briserade i slutet av 90-talet. Delphine Boël, som kommer från en av landets mest välbärgade familjer, påstods då vara kungen dotter – hon ska ha blivit till under en affär mellan Albert och baronessan Sybille de Selys Longchamps, som ska ha pågått från 60-talet och framåt.
Kung Albert varken bekräftade eller dementerade.
Bara en månad innan han abdikerade krävde Delphine Boël i domstol att kung Albert skulle genomgå ett DNA-test.
Han vägrade dock göra så under många år innan ett domstolsbeslut slog fast att han måste betala motsvarande 50 000 kronor i böter varje dag som går utan att han låter testa sig.
2020 stod det så klart:
– Hans majestät kung Albert II har fått kännedom om resultaten på DNA-testen som han har gjort på begäran av appellationsdomstolen i Bryssel. De vetenskapliga slutsatserna pekar på att han är biologisk far till Madame Delphine Boël, sa hans advokater i ett uttalande.
Delphine Boël har hela tiden förklarat att hon varken vill ha pengar eller ingå i det belgiska kungahuset – hon vill bara ha en far.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Juan Carlos i blåsväder – jagade elefanter och bufflar
Även i Spanien föregicks kung Juan Carlos abdikering för tio år sedan av en lång rad skandaler. Juan Carlos var från början en populär figur i landet – han blev kung 1975, efter diktatorn Francisco Francos död, och var del i att Spanien till slut blev en demokrati.
Men sina sista år på tronen vill han nog helst glömma.
2012 fick Juan Carlos skarp kritik i hemlandet efter att detaljer om en jaktresa till Botswana läckt ut. Samtidigt som Spanien gick igenom en tuff ekonomisk tid åkte Juan Carlos och sköt elefanter och bufflar i Afrika – resan ska ha kostat mer än dubbelt så mycket som den genomsnittliga årslönen i landet.
I samma veva anklagades Juan Carlos dotter, prinsessan Cristina, och hennes man Iñaki Urdangarín, för förskingring och skattebedrägerier i mångmiljonklassen.
Fram till dess hade Juan Carlos popularitet knappast berörts av olika rapporter om kvinnoaffärer och annat. Men jaktresan fick opinionen att vända och 60 procent av spanjorerna ville plötsligt att han skulle abdikera.
Två år senare lämnade han över tonen till sin son, kung Felipe VI.
Men det slutade inte där. Senare har Juan Carlos bland annat anklagats för att ha tagit emot en muta, kopplad till ett kontrakt om snabbtåg, på motsvarande runt en miljard kronor från Saudiarabien.
Pengarna ska dessutom ha förvaltats av hans utpekade älskarinna Corinna zu Sayn-Wittgenstein.
Skandalerna fick till slut kung Felipe att ta avstånd från Juan Carlos – han såg också till att fadern blev av med sin pension.