Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Kungligheterna samlades i Polen under eftermiddagen

27 jan, 2015, 15:39
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
victoria-3-svt

Kungligheterna har nu samlats i Polen för minnesceremonin över Förintelsens offer.

Kronprinsessan representerar svenska kungafamiljen, på plats finns också riksdagens talman Urban Ahlin.

– Vi får inte glömma historien, vi kan lära oss av historien och därför är det så oerhört viktigt att vi samlas här, säger kronprinsessan till SVT.

victoria-svt

Kronprinsessan intervjuades av SVT

Annons

Bland de europeiska kungligheterna är också Danmarks kronprins Frederik och Nederländernas kungapar Willem-Alexander och Máxima på plats. Det är i dag 70 år sedan de röda styrkona befriade de överlevande på Auschwitch-Birkenau. Mellan åren 1940 och 1945 var 1,3 miljoner människor fångar där, omkring 1,1 miljoner människor förlorade sina liv i lägren.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
philippe-maxima-willem-a

Det nederländska kungaparet och det belgiska kungaparet hade också rest till Polen.

victoria-stephanie-svt

Vi såg även Guillaume och Stephanie av Luxemburg.

Annons

Under minnesceremonin är det framför allt de överlevande som är i fokus. Det finns cirka 300 överlevande i livet i dag. De överlevande, kungligheter och statschefer ska i slutet av ceremonin tända ljus till minne av Förintelsens offer.

svt-lokal

Kungaparet kommer under kvällen att besöka Stockholms synagoga för en minnesceremoni. Dit kommer också statsminister Stefan Löfven, Israels ambassadör Isaac Bachman och USA:s dito Mark Brzezinski.

haakon-frederik-svt

Kronprinsarna Frederik och Haakon.

Annons
stephanie-guillaume-ste

En bild tidigare från dagen med Guillaume och Stephanie som lade ner en krans vid Auschwitz Birkenau

Under dagen har prins Daniel delat ut två stipendier ur Michael Bindefeldts nystartade fond till minne av Förintelsen. Det skedde vid en ceremoni på Teater Galeasen i Stockholm.

TEXTEN UPPDATERAS

Av Liv Sander

Foto: SVT

Annons