Kungligheterna som haft cancer – stöttar kung Charles
Sex dagar har gått sedan cancerbeskedet – och nu bryter kung Charles tystnaden:
– Jag vill tacka för alla hälsningar och allt stöd. Som alla som har drabbats av cancer vet är sådana vänliga tankar den största trösten.
Han och hans kollegor i den kungliga världen må ju leva ett upphöjt liv – men när det kommer till svåra sjukdomar som cancer så är de lika utsatta som alla andra.
Kung Charles morfar var till exempel bara 56 när han dog i lungcancer – och hans mormor drottningmodern hade både tjocktarmscancer och bröstcancer under sitt 101-åriga liv.
Det finns också obekräftade uppgifter om att drottning Elizabeth ska ha varit sjuk i benmärgscancer när hon gick bort 2022, 96 år gammal.
Svenska kungafamiljen har inte heller varit förskonad.
Kungens mamma prinsessan Sibylla var bara 64 år gammal när hon 1972 dog i sviterna av magcancer. Och hans syster prinsessan Christina, 80, har varit dubbelt cancerdrabbad:
2010 fick hon bröstcancer, och behandlades med kirurgi, cellgifter och strålning. Och sex år senare, år 2016, meddelade hovet att prinsessan Christina hade fått diagnosen blodcancer och att hon hade gått igenom en stamcellstransplantation.
Kungens norska vän och kollega kung Harald, nu 86, har också haft cancer: År 2003 gick hovet ut med att Harald hade fått cancer i urinblåsan. Han var 66 år när diagnosen blev känd, men efter att ha gått igenom ett kirurgiskt ingrepp så kunde han friskförklaras en tid senare.
Kungligheter som drabbats av cancer
En som precis som kung Charles just nu befinner sig mitt i sin cancersjukdom är hans svägerska, 64-åriga Sarah ”Fergie” Ferguson. Efter sin mammografi fick hon i somras chockbeskedet att hon har bröstcancer. Hon opererades, men bara en månad senare kom nästa hårda slag:
Födelsemärket som hade skickats på undersökning visade sig vara elakartad hudcancer – malignt melanom – och nu uppges Fergie vänta på svar på om den har spritt sig.
Nederländska kungafamiljen har också haft sin beskärda del av cancersjukdom: Kung Willem-Alexanders kusin prins Bernhard var 43 när han år 2013 fick diagnosen Non-Hodgkins lymfom. Efter sin behandling grundade han stiftelsen Lymph & Co som stöttar forskningen kring lymfatisk cancer.
Men av alla dessa kungliga cancerpatienter så är kung Charles den som har varit mest öppen ända från start, och stödet och medkänslan har strömmat in från både slott och koja:
– Jag är berörd av hans mod – av att han trots sin sjukdom delar med sig av detta privata besked, säger kronprins Alexander av Serbien som själv nyligen har opererats för prostatacancer:
– Jag vet av egen erfarenhet hur tungt det är för familjen, och hur alla känslor rörs upp och hur man inte kan tänka på någonting annat.
– Men beskedet att kung Charles cancer är i ett tidigt skede – det inger hopp.
Foto: TT.