Kungligheternas udda julvanor: Firar jul till februari!
Kungligheterna vet verkligen hur man skapar härliga traditioner – även om vissa är något annorlunda...
Europas kungligheter har ett stort engagemang för julen.
Om det inte är särskilda ting på julbordet så är det ett firande som pågår in på efterkommande år.
Kände du till dessa lustiga jultraditionerna?
Drottning Silvia och de otaliga rummen
Svenska kungafamiljens uppesittarkväll spenderas inte framför Bingolotto eller med julklappsförberedelser.
Nej den 23:e kretsar inte kring julen alls. Den består av att ett storslaget födelsedagsfirande. Den 23 december fyller nämligen drottning Silvia år, vilket såklart firas stort.
Kungen bjurder in till firandet och hela familjen samlas för att överraska drottningen med en supé. Middagen dukas upp i ett nytt rum på Drottningholms slott varje år. Och det är inga problem att förnya sig, det finns hela 192 rum att välja på…
Snacka om omväxling!
Inga dyra klappar i slottet
Det är inte fokus på dyra väskor och attiraljer när julen stundar. Den svenska kungafamiljen brukar fokusera på roliga klappar under julen. Kungen kan inte få nog av humoristiska klappar.
Prinsessan Lilian var en mästare på roliga klappar och gav gärna bort presenter som hoppade upp ur paketen. Hon ska bland annat ha gett bort en poppande ketchupflaska.
Ostron: En självklarhet på kungliga julbordet
Likt andra familjer finns det speciella inslag på julbordet, som bara känns helt självklart för kungafamiljen.
Prinsessan Madeleine vill gärna ha ostron på bordet. Kungen stoppar egen korv inför julen och prinsessan Sofia är vegetarian. Drottning Silvia har implementerat den tyska delikatessen weinacht stolle – en kaka med russin och sprit.
Grannleverans till slottet: Fick namnet bytt
Varje år sedan slutet av 1960–talet har kungafamiljen fått granar levererat till slottet. Granarna levereras av Sveriges lantbruks universitet. Från början hette denna typ av Nordmangran men efter den starka tradtitionen fick den namnet Kungsgran.
Drottning Elizabeth firade jul till februari
Drottning Elizabeth firade alltid jul på Sandringham i Norfolk. Innan och bortom pandemin är det alltid ett storslaget julfirande där hela familjen samlas. Drottningen brukade stanna kvar på Sandingham efter julfirandet.
Ända från jul fram till 6 februari bodde drottningen på Sandringham. 6 februari är årsdagen av Elizabeths fars död.
Hur julfirandet ser ut nu återstår att se. Det är den brittiska familjens första jul utan drottning Elizabeth som dog 8 september.
Skriver julkort under sommarlovet
Alla kungafamiljer skickar ut personliga julkort till nära, kära och de organisationer de jobbar tillsammans med. Drottning Elizabeth postar med än 750 kort per år. Varje hälsning signeras av henne, en process som tar lång tid och sägs starta redan i juli.
Foto: TT