Kungligt båtliv under bröllopsfesten
För den båtintresserade finns det en hel del att se fram emot i bröllopsveckan. Alla de skandinaviska kungaskeppen kommer att vara på plats.
Det kommer att finnas en hel del båtar för den intresserade att beskåda i Stockholms vatten dagarna runt kronprinsessbröllopet. När kronprinsessan Victoria och Daniel Westling gifter sig den 19 juni kommer festen att pågå i dagarna tre. Firandet inleds med en privat middag på Drottningholm den 17 juni. Dagarna innan anländer gästerna; kungligheter och statsöverhuvuden från hela världen.
Bor ombord
De norska och danska kungahusen kommer att bo ombord på sina kungaskepp, “Norge” respektive “Dannebrogen”, som kommer ligga för ankar vid Skeppsbron eller Skeppsholmen mitt i Stockholm. Kungaskeppen kommer även att få sällskap i Stockholms vatten av ett antal andra fartyg, till exempel militärfartyg och “Ostindiefararen Götheborg”.
Bröllopsdagen har man även chansen att beskåda den svenska kungaslupen “Vasaorden”. Brudparet själva kommer att göra en tur i det anrika skeppet som inte varit i bruk på tio år. Kungen och drottning Silvia gjorde också en tur i denna båt under sin bröllopsdag den 19 juni 1976. Ett antal roddare kommer att ro kronprinsessparet från Vasabryggan till Logårdtrappan.
Läckande skepp
Kungaslupen “Vasaorden” har legat i vila på Galärvarvet men ska nu flyttas och prepareras inför bröllopet.
– Vasaorden kommer att läcka. Men Marinen transporterar henne nu till Muskö. Där kommer hon att få ligga i en vagga i vattnet för att låta träet svälla tills hon blir tät. Hon är byggd i ek så det kan ta flera veckor. Sedan blir det för sjömännen som ska ro henne att träna, säger Eva Berglund-Thörnblom, intendent på Sjöhistoriska museet till Nättidningen Svensk Historia.
Förstördes vid brand
Den ursprungliga Vasaorden byggdes 1774 efter Fredrik Henrik af Chapmans ritningar och namngavs efter Gustaf III:s utmärkelse. Den förstördes dock vid en brand 1921 men två år senare sjösattes en ny, byggd efter samma ritningar. Vasaorden har förutom vid bröllopet 1976 även använts vid invigningen av Stockholms stadshus 1923 och senast vid den japanske kejsaren Akihitos besök år 2000. Kungaslupen ägs och bemannas av den svenska marinen men förvaras och visas av Sjöhistoriska museet. Efter bröllopet kommer man kunna se slupen på Sjöhistoriska museets utställning” Sex kungliga båtar” i Båthall 1 vid Vasamuseet under sommaren.
Av Ann-Sofie Lundin
Foto: IBL, All Over Press