Läkaren: Därför fick Joachim en stroke
I lördags kom det dramatiska, och fruktansvärda, beskedet: danska prins Joachim, 51, hade opererats akut efter att ha drabbats av en blodpropp i hjärnan. Han vårdades på sjukhus i Toulouse och prinsessan Marie vakade vid hans sida.
– Prins Joachim blev sent i går inlagd på universitetssjukhuset i Toulouse i Frankrike. Prinsen blev omedelbart opererad för en blodpropp i hjärnan, skrev hovet i en officiell kommuniké.
– Operationen har gått bra. Hans Kungliga Höghets tillstånd är i dag stabilt.
51-årige prins Joachim hade, den senaste tiden, semestrat på den danska kungafamiljens vinslott Château de Cayx tillsammans med sin familj och det var sannolikt där som han insjuknade. Slottet ligger några mil från Toulouse, dit prins Joachim alltså fördes akut efter blodproppen.
I dag, nästan en vecka sedan det hände, mår prinsen bättre.
“Efter de senaste dagarnas inläggning och behandling på intensivavdelningen är det nu läkarnas bedömning att prins Joachim inte får fysiska följder eller andra men som en följd av blodproppen”, skrev det danska hovet i ett pressmeddelande under tisdagen.
Men det hela är givetvis mycket obehagligt, och drabbande. Familjen är, förstås, orolig.
Blodproppar drabbar oftast patienter över 65 år, vilket gör prins Joachims fall speciellt eftersom han endast är 51 år, vilket är betydligt yngre än medelåldern. Endast 10 procent av patienterna som drabbats av stroke är under 60 år.
Joachims stroke lämnar honom alltså utan större men. Och av detta kan man dra vissa slutsatser, som läkare.
– Det säger mig att han har behandlats snabbt och behandlingen har varit effektiv, säger Helle Klingenberg Iversen, som är huvudläkare samt ansvarig för stroke vid avdelningen för neurologi på Rigshospitalet och ordförande i Danska föreningen för stroke till B.T.
Prins Joachims blodpropp beror på en ”plötslig dissektion av en artär”. Det är en av de vanligaste orsakerna till blodproppar hos barn och yngre, menar Helle Klingenberg Iversen. Netdoktor skriver:
”Sprickbildning och blodansamling i blodåderväggen kallas på medicinskt fackspråk för dissektion. Dissektion ligger bakom cirka 2 % av alla fall av stroke (slaganfall) men är en vanligare orsak till stroke hos personer som är yngre än 45 år.”
Helle Klingenberg Iversen förklarar vidare att prinsens stroke har sitt ursprung i halspulsådern, där lite blod alltså har samlats mellan skikten i själva artärväggen.
Blodinsamlingen har påverkat det innersta lagret av kärlväggen och smalnat av kärlet. Därför bildas alltså en blodpropp enkelt på väggen intill blodsamlingen. Den kan sedan ”riva” sig själv och därefter driva med blodomloppet upp i hjärnan.
– Det är en av de vanligaste orsakerna till blodproppar för de yngre patienterna. Det är också något som kan drabba alla, slår Helle Klingenberg Iversen fast.
Enligt uppgifter till danska B.T ska Joachims propp ha varit ganska stor. Är det extra allvarligt frågar man läkaren man intervjuat. Svaret? Nej. Hjärnskadan efter en blodpropp beror på om det har varit möjligt att ta bort den innan den har orsakat permanent skada. En liten blodpropp kan lätt göra mycket mer skada om det är svårare att ta bort.
A och O är att få behandling snabbt. Risken för återfall sägs vara liten, prinsen kommer att få äta blodförtunnande medicin, och han kommer att få regelbundna undersökningar.
Men, hur mår han nu? Förmodligen kommer han att vara mycket trött, menar Helle Klingenberg Iversen.
Foto: TT