Läkarens ord – så sjuk är Mette-Marit
I oktober 2018 kom chockbeskedet att norska kronprinsessan Mette-Marit hade drabbats av en ovanlig variant av lungfibros. Då hade hon under en längre tid gått igenom omfattande utredningar och till slut fått diagnosen.
– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa kronprinsessan Mette-Marit då själv i en kommentar.
LÄS MER: Mette-Marit i tårar – bröt ihop inför alla
– Mitt hälsotillstånd gör att min arbetskapacitet kommer att variera. Kronprinsen och jag väljer att informera om detta nu, bland annat för att det jag framöver kommer att behöva ha perioder utan officiellt program. Det kommer att krävas i samband med behandlingarna och när sjukdomen är mer aktiv.
Upptäcktes tidigt
Att sjukdomen upptäcktes i ett tidigt stadium ansågs då positivt med tanke på prognosen.
– Även om en sådan här diagnos i perioder kommer att begränsa mitt liv, är jag glad för att sjukdomen har upptäckts så tidigt, säger Mette-Marit. Mitt mål är att fortsätta att arbeta och medverka vid officiella programpunkter så mycket som möjligt.
Inte haft det lätt under coronaåret
Sedan beskedet har hon inte heller haft det lätt, och har haft flera längre pauser från offentliga uppdrag. Det senaste året mer än någonsin förstås, då hon på grund av sin kroniska och obotliga sjukdom är i riskgrupp och måste sitta i karantän. Hon har inte setts på så många uppdrag och har mestadels suttit hemma.
Enligt Magnus Sköld, professor i lungmedicin vid Karolinska institutet, är lungfibros en allvarlig sjukdom som ger tydliga symptom.
– Jag vet inte vilken form av lungfibros som kronprinsessan Mette-Marit har, det finns många former av sjukdomen. Men om man pratar allmänt om den vanligaste och mest studerade formen, (IPF, idiopatisk lungfibros) så är de tydligaste symptomen att man får hosta och blir andfådd. Man märker att man får försämrad kondition och sånt man enkelt gjort tidigare blir plötsligt mycket ansträngande, säger han till Svensk Damtidning.
– Från början märks detta bara vid ansträngning, när lungorna får jobba hårdare. Men om sjukdomen ökar blir man andfådd även vid mindre ansträngning och senare kan man även bli andfådd i vila.
Så påverkas Mette-Marits vardag av sjukdomen
Efter en tid med sjukdomen sätter det även en del spår i vardagen.
– I början märkts det kanske inte så mycket, men med tiden kan exempelvis hostan vara så handikappande att man inte vill vistas ute bland folk på samma sätt som förut. Det kan bidra till att det kan vara besvärligt att exempelvis lyssna på en konsert eller delta i större samlingar.
– Om sjukdomen förvärras och andfåddheten blir mer uttalad kan man inte hänga med på den vanliga söndagspromenaden eller kanske plocka svamp med familjen längre. Man har svårt att gå i trappor, gå i backar och göra aktiviteter som kräver en del av kroppen, aktiviteter man tidigare inte ens reflekterade över som krävande.
– Det största hindret är att man inte orkar hänga med på de vanliga vardagsaktiviteterna längre. Man får ändra sitt liv, lägga om aktiviteter helt och hållet, man kan behöva en del hjälp hemma. Många patienter får också syrgasbehandling i ett senare skede. Från början ges det ofta enbart vid ansträngning men längre fram i sjukdomen kan patienterna behöva syrgasbehandling dygnet runt vart de än går.
Foto: TT