Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Läs hela intervjun med prinsparet – ord för ord!

01 feb, 2017, 18:39
author Margareta
Margareta
Tipsa oss!
Det kom fram mycket intressant i podden "Jakten på likes".
Annons
sofia-carl-philip-pod

Prins Carl Philip och prinsessan Sofia är med i en pod om näthat som de släppte på hemsidan för deras stiftelse tidigare idag. Lär hela intervjun, ord för ord, här! Programledarna som intervjuade paret är Isa Galvan och Linnea Holst.

Är detta första gången ni är med i en pod?

– Det här är absolut den första podden som vi är med i. Men det känns väldigt viktigt att vara här, den tar ju upp de frågorna vi brinner för, säger prinsessan Sofia.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Vi har ju lyssnat på några poddar, men aldrig varit med i en pod, så det här ska bli spännande och det är ju ett viktigt ämne, säger prinsen.

Podden görs med prinsparets stiftelse, och prinsen berättar även mer om stiftelsen i podden.

Annons

– Jo, vi startade en stiftelse när vi gifte oss, och den riktar in sig på näthatet, det är ju så många ungdomar och vuxna som blir hatade på sociala medier. Och ett annat ben är dyslexi, att lyfta fram de problem som personer som lever med dyslexi har, säger prinsen.

Varför är denna fråga extra viktig för er prinsessan? 

– Den här frågan är viktig för oss av flera olika anledningar. Det var en ganska självklar sak för oss att arbeta just med mobbning och specifikt näthat. Jag tror att vi har vuxit upp i en värld där vi levde utan internet och sedan plötsligt med internet och har sett en skiftning. Och jag tror att det är många som känner igen sig i det att man kan bli väldigt skräckslagen. Det finns en liten skräckblandad förtjusning med den här världen för oss som har levt både före och efter. Och vi själva har upplevt väldigt mycket hat och kärlek på nätet och det har skapat funderingar och tankar kring hur är det för de barn och ungdomar som lever i den här världen i dag och vilka utmaningar stöter man på i och med att vi själva kan känna att det kan vara väldigt jobbigt att ta emot folks elaka kommentarer om en. Vi har en förståelse om att det är tuffare på många sätt idag.

Annons

Vad hoppas ni att denna podcast ska leda till? 

– Vi hoppas att den här podcasten ska leda till en bättre förståelse både från barn och ungdomar men även vuxna, och hur man ska kunna tala med varandra. Något vi tycker är viktigt att lyfta fram är att våra barn lever i en värld där internet existerar. Det finns inget annat. Jag tror att många ser det som om det finns två olika delar det finns en verklighet, som är den världen där vi ser varandra och kommunicerar med varandra i, och sedan finns cyber-värld där ute som är något som man bara kan stänga ner om det inte fungerar eller om något inte är bra där. Men vi vill lyfta upp att så ser världen inte ut idag utan det är integrerat med varandra. Våra barn och ungdomar växer upp i en värld där internet är deras verklighet. Och man kan inte vara rädd för att det är så utan vi måste hitta en acceptens som föräldrar till att våra barn existerar där och lyfta det samtalet, säger Sofia.

Annons

– Vi hade en symposium i september. Där lyfte också ungdomarna upp vikten av att inte stänga ner den värld som de lever i. Och att stänga ner ett sociala medier-konto bara för att man får elaka kommentarer hjälper egentligen inget, utan det kanske bara stjälper. Man flyttar problemet. Det kom fantastiska förslag på vad man skulle kunna göra i stället än bara stänga ner ett konto, säger prinsen.

– Vi vuxna sa flera gånger efteråt att det var så himla härligt för det var ju vi vuxna som fick sitta i skolbänken och fick höra hur ungdomar tycker och tänker och uppfattar saker och ting. Det var fantastiskt roligt och extremt nyttigt, säger Carl Philip.

– Jag tror att precis lika viktigt som det är när man blir utsatt i vardagen öga mot öga så måste man hitta ett sätt att få stöd när det händer på nätet. Men där har vi ju den här klyftan med en generation som lever på nätet och en generation som inte har levt på nätet under hela sitt liv och det problemet går ju djupare på många sätt och vis och det finns ingen enkel lösning. Men det är därför det är så viktigt för oss att plocka upp den här frågan och försöka hitta verktyg att hjälpa så många som möjligt, säger prinsessan Sofia.

Annons

Vad har prinsen och prinsessan själva blivit utsatta för på internet? Har ni själva känt på något näthat? 

– Absolut. Jag kan se en skiftning från innan jag träffade Carl Philip och det blev offentligt om vår relation och efteråt. Där under de första åren skulle jag säga att det var en enorm näthatstorm mot mig som person. Det var lite som att gå in i en vägg. Och då hade inte jag riktigt heller filtret att stänga ner utan det kom åt mig väldigt hårt. Och det är det som har skapat en enorm förståelse för vad ungdomar utsätts för dagligen. Det här var ju för mig väldigt svårt att veta hur jag skulle hantera. Det var väldigt svårt att veta vad man kan göra. Vem ska man prata med. Precis som jag tror att många känner idag. Så jag tror att jag har väldigt stor förståelse för problematiken, förklarar hon.

Prinsen har ju varit offentlig hela livet. Hur kunde du vara ett stöd för prinsessan? 

Annons

– Först och främst blev det väldigt tydligt när vi började träffas att Sofia fick väldigt mycket näthat och kommentarer, och precis som du säger så är det är ju svårt att veta hur man ska agera och var man kan få hjälp och vad är okej och inte okej. Men det var ju samma sak för mig där vid sidan om. Hur ska jag underlätta? Jag kan ju säga ”läs inte kommentarerna” eller ”ta inte åt dig” men det är ju så himla svårt. Man tar ju åt sig. Det har jag också känt. Jag tänker exempelvis på idrottsgalan när jag höll ett tal där det blev fel. Då fick jag enormt mycket kommentarer och ibland hot. Och det är svårt att stänga ner om du är ung eller gammal, offentlig eller inte – kommentarer träffar. Ibland riktigt mycket och riktigt hårt, förklarar prins Carl Philip.

Känner du prinsessan att du på grund av detta blivit tvungen att bli en hårdare person med ett skal? 

– Absolut det tror jag men det tror jag också har med mognad att göra. Man står ju vid ett vägval där någonstans. Ska jag låta det här ta min energi i livet från allt annat positivt som finns eller ska jag gräma mig. Där får man göra ett vägval och jag tror att det alltid kommer att kännas när man snubblar över näthat men jag blir mer påverkad och ledsen över samtalet i sig. Idag kanske jag inte känner lika mycket att det är jag som blir utsatt utan jag känner snarare att det är en hel generation som blir utsatt. Och är det här vägen vi är på väg att gå. Och det känner jag mer stark frustration kring än mig själv idag.

Annons

– Det är jobbigt vilken situation man är i, och det är något vi tycker är viktigt att lyfta fram att oavsett vem du är så känns det. Och det är jobbigt. Och sedan finns det självklart olika sätt att bearbeta det när man som offentlig person utsätts för starkt näthar och tillslut kommer man till en plats där man väljer att stänga ner. Under de här första åren hade jag sociala medier. Jag hade Facebook bland annat. Men det fick jag stänga ner för det var för mycket hat som kom till mig. Men det är också ett sätt som kanske inte fungerar för barn och unga idag. Så jag ser också hur komplext detta är. I mitt liv har jag lärt mig att stänga av men det kan inte de som lever i den här världen. Och det gör mig väldigt ont, säger prinsessan.

Men prinsessan upplever du fortfarande näthat? 

– Absolut. Och det som jag tycker är utmanande är när det finns de här anonyma kommentarerna. Någon stans tror jag att man kan acceptera när man vet vem det är som talar till mig. Men när det är all denna anonymiteten, man vet inte vem som sitter bakom skärmen, så blir man väldigt frustrerad. Man känner sig väldigt bakbunden. Hur ska jag reagera på det här? Vi känner att detta är en utmaning och det är något vi kommer att arbeta aktivt med för att se hur kan man hitta lösningar på det här, berättar prinsessan.

Annons

Hur känns det när ni får beröm från anonyma människor, hur känns det? 

– Det känns ju naturligtvis fantastiskt. Och man måste lyssna på nätkärleken som finns, för det finns otroligt mycket. Det är så lätt att av tio positiva kommentarer och två negativa så är det de negativa som känns. Så där får man också arbeta med sig själv. Och därmed är det också viktigt att få prata av sig. Jag har haft ett jättestort stöd i min make att få prata av mig om dessa saker, och känna stöd i varandra. För nätkärleken är ju också enorm. Vi känner en sådan fantastisk kärlek från hela Sverige, från alla håll och kanter, även om det kan låta negativt i dessa sammanhang för vi pratar om något som påverkar många väldigt mycket, näthatet, så vill vi också lyfta fram nätkärleken, säger Sofia.

Har någon speciell kommentar hängt kvar extra och stärkt er?

– Efter vårt bröllop kom det väldigt mycket fina kommentarer och väldigt mycket kring oss som team. Att vi verkar vara ett fint team tillsammans. Och det är något vi har tagit vidare och dte är också en anledning till varför vi står här idag och arbetar med just den här frågan. Vi är ett bra team. Och vi ska göra skillnad, berättar Sofia.

Annons

– Absolut. Det finns mycket näthat men jag tror att det finns ännu mer nätkärlek som inte kommer ut. Det är mycket lättare att skriva en elak kommentar än att skriva något positivt eller ge beröm. Det finns nog väldigt mycket positivitet där ute men tyvärr så är det svårare att ge beröm. Det vi har fått suger vi åt oss som en svamp och behåller väldigt nära hjärtat, lägger prinsen till.

Men kan en positiv kommentar förbättra ens dag? 

– Absolut. Till hundra procent, säger Carl Philip.

– Ibland har man ju sett att någon har skrivit en elak kommentar och att det finns andra som står intill som inte brukar göra något och säger emot den här personen, hur alla kan slutas upp då mot den som är elak. Och det är jättefint och härligt att se, fortsätter prinsen.

Har ni någon favoritkommentar ni fått?

– Det är nog mer när någon står upp för någon annan. Det kan handla om näthat eller på skolgården. Det finns mobbaren och den mobbade och en stor grupp som inte gör något. Men det är när den här stora gruppen gör något – det är härligt, säger Carl Philip.

Annons

– Och det är det vi vill inspirera till. Att ställa sig emot näthat och för nätkärlek. Vi vill inspirera till det. Och det gäller både innanför och utanför nätet. Bara en person i ett samtal som säger emot så tror jag att det gör en enorm skillnad till hur man refererar själv till andra personer och kompisar och offentliga personer. Det är så lätt att hamna i den negativa spiralen av skvaller och information startar någon stans och slutar någon helt annan stans och helt plötsligt blir en sanning om den personen, säger Sofia.

– Vi vuxna kanske ska bli det goda exemplet. Det har ju varit väldigt aktuellt i höst, jag tänker på det amerikanska valet, hur de har smutskastat varandra och där våra svenska politiker sagt att det ska inte finnas hos oss. Och det tycker jag är fantastiskt bra. Och det är en början att säga att detta är inte okej.

Har ni redan börjat tänka på hur ni kommer att prata med prins Alexander om sociala medier?  

Annons

– Absolut. Ganska mycket tror jag. Han är åtta månader. Jag tror att det är ganska naturligt som förälder i dag att man diskuterar även i kompisgänget hur man ska göra med sina barn, låter ni era barn kolla på ipaden, och många är rädda för den här världen och säger att de kommer att förbjuda allt. Och vi har under det här året då vi har jobbat väldigt hårt med just näthatsfrågan förstått att förbjuda inte är rätt väg att gå. Så vi har diskuterat mycket om att prata med honom mer om hur man generellt agerar mot andra medmänniskor och hur man är en bra kompis och hur man stöttar andra som är utsatta. Så vi kommer lägga störst diskussion kring hur är du en bra människa för dig själv och för din omgivning. Och det tror vi kommer ge effekt på hans nätanvändande. Att han förhoppningsvis är en bra person på nätet, berättar prinsessan.

– När vi startade stiftelsen så tänkte vi ju självklart på alla ungdomar, men som Sofia säger, under resans lopp har vi fått jättemycket tankar. Alexander fanns inte innan och då tänkte inte vi på hur vi kan ta det vidare till honom. Och det känns väldigt bra, och känns som en styrka för oss. Det var inte tänkt så men det blev en god effekt, säger Carl Philip.

Annons

Prinsessan du valde ju att ta bort Facebook, kommer ni låta prins Alexander ha Facebook eller andra sociala medier? 

– Absolut jag tror att det kommer vara en viktig del av hans liv. Att få vara en del av sociala medier. Så det kommer han absolut att få vara det om han önskar, säger Sofia i intervjun.

– Han kommer ju ha sina vänner som kommer att leva på exempelvis Instagram eller något annat som kommer. Ska vi låta honom vara utanför den världen? Det är väl bättre att han är med, så står vi som föräldrar bredvid och kan stötta och tipsa. Man behöver inte heller hela tiden jaga likes. Du ska kunna stå för det du lägger ut, lägger prins Carl Philip till.

Har ni själva fått stöd i era föräldrar? 

– Jag kan svara för mina föräldrars räkning att de kanske inte är jätteinsatta i sociala medier, men ett råd som vi har fått är “Var dig själv”, och där tror jag att det finns en risk att man försöker vara någon annan, man lägger ut flashiga bilder. Men var dig själv, säger prinsen om kungaparets stöd.

Annons

– Jag håller helt med. Jag har haft ett enormt stöd från min familj under de stormar som har existerat i mitt liv på nätet och saker som funnits utanför nätet. Och jag tror att det är väldigt viktigt att vi kommer ju komma in i den rollen så småningom när Alexander växer upp, den rollen som våra föräldrar haft och har för oss när vi går igenom tuffa perioder i livet. Så det är enormt viktigt att ha sina föräldrar där och ha någon att kunna prata öppet med om sina känslor och vad man går igenom. Det kan göra väldigt stor skillnad.

Har de sagt något speciellt som ni tar med er? 

– Det som mina föräldrar kontinuerligt uppmanar mig till är att bry mig om allt fantastiskt som jag har. Att jag är väldigt lyckligt lottad som har en fin familj, bra make, fin son, något jag älskar att arbeta med och mina föräldrar, så jag tror att sådana saker är viktiga. Att veta att de finns där, säger Sofia.

Annons

– Det behöver inte vara dina föräldrar utan andra vuxna i din vardag. En lärare, någon ur föreningslivet eller ett syskon eller kompisars föräldrar. Det finns ett helt spann av vuxna som jag hoppas känner att de har möjlighet att påverka, fortsätter prinsessan innan hon avslutar podden.

Podden ”Jakten på likes” görs av Prinsparets stiftelse kan du höra i sin helhet här.

Av Margareta Gotthardsson

Foto Kungahuset.se

Annons