Leif Mannerström rasar mot udda rätten som serveras till kungen och Macron: "Förfärligt"
President Emmanuel Macron och hans hustru Brigitte är i Sverige! Det franska statsbesöket skulle ske redan i fjol men sköts upp på grund av det rådande säkerhetsläget. Nu har läget bedömts stabilare och i dag, tisdag, har kungen välkomnat Emmanuel till slottet. På plats fanns också drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia.
Leif Mannerström rasar mot maten som kungen och Macron får
Senare ska sällskapet resa vidare till Lund. I morgon blir det först besök på ESS och Alfa Laval och därefter besök på studentafton på Lunds universitet. Akademiska föreningen i Lund har förberedd en speciell middag: pytt i panna med bearnaisesås.
– Traditionen med pytt i panna har funnits väldigt länge. Men 2005 firade vi 100-årsjubileum och i samband med det kom drottning Margrethe av Danmark hit. Och hon menade att det är det enda sättet att äta pytt i panna på. Sen har vi fortsatt med det, både för att det är gott och för att det är lite roligt, säger Arvid Modéus, vice förman för Studentafton, till Dagens Nyheter.
– Den är fruktansvärt god.
"Denna sjuka rätt"
Men den där kombinationen, pytt i panna och bearnaisesås, sticker i vissas ögon.
– Jag tycker det låter som en ganska förfärlig kombination. För det första: Pytt i panna kan vara både bra och dåligt. Det kan vara en vedervärdig färdigköpt historia som inte smakar någonting. Men det kan också vara väldigt bra om man gör det själv. Men jag förstår inte var bearnaisesåsen kommer in i bilden. Det tycker jag är väldigt, väldigt märkligt, säger mästerkocken Leif Mannerström till DN.
Leif får medhåll från kulturjournalisten Björn Werner.
"Blev bjuden på denna sjuka rätt när jag modererade på Studentafton i fjol. Stackars, stackars President", skriver Björn på Twitter.