Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Madeleine bryter tystnaden om USA-resan utan Chris: "Det har varit..."

28 sep, 2024, 10:06
Här är prinsessans egna ord.
Annons

Vilken vecka det varit för prinsessan Madeleine och drottning Silvia, som varit på jobbresa i New York. Kungligheterna hann med ett möte med Olena Zelenska, en middag på det svenska generalkonsulatet, styrelsemöte i Childhood och ett semenarium.

Nu sammanfattar Madeleine resan med sina egna ord.

Madeleines & Silvias glammiga fest i New York • Uppgifter i norsk press: ”Knark hemma hos Mette-Marit” • Därför flyttar Frederik & Mary igen – 3 kungliga snackisar från vecka 39!Brand logo
Madeleines & Silvias glammiga fest i New York • Uppgifter i norsk press: ”Knark hemma hos Mette-Marit” • Därför flyttar Frederik & Mary igen – 3 kungliga snackisar från vecka 39!

Prinsessan Madeleine och drottning Silvia avslutar USA-resan

Det var World Childhood Foundation som kallade Madeleine och Silvia till staterna, den organisation Silvia grundade 1999 och som Madeleine länge arbetat med.

I år firar Childhood 25 år, och det uppmärksammades givetvis under resan. Sveriges generalkonsul i New York, Erik Ullenhag, bjöd in till en inspirerande middag för att fira jubileet, och milstolpen genomsyrade hela vistelsen.

Annons

I det tal som drottning Silvia höll på middagen hade hon ett tydligt framtidshopp, och var fast besluten vid att Childhood kommer fortsätta se till så inget barn ska utnyttjas eller utsättas för sexuella övergrepp. För ingen har ju glömt vad Silvias mål med Childhood är – att det en dag kan läggas ned.

Prinsessan Madeleine och drottning Silvia på middag
New York har ju varit Madeleines och Chris hem i många år, så det var en speciell resa av många skäl. Denna gång syntes han däremot inte till. Pontus Höök

Prinsessan Madeleines egna ord om resan utan Chris O'Neill

Nu berättar prinsessan Madeleine för första gången om resan på sin Instagram. Hon delar ett bildspel från dagarna, och säger:

– Det har varit en inspirerande vecka i NYC, full av produktiva möten med partners, experter och champions för barn.

Annons

Prinsessan berättar om det starka mötet med Zelenska, som ägde rum under resans första dag. Zelenska själv sa att hon fick tillfälle att tacka drottningen för hennes hårda arbete för de utsatta barnen.

Drottning Silvia och Prinsessan Madeleine möter Ukrainas presidentfru Olena Zelenska fru till Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i FN
Kungligheterna hann med ett möte i FN med Ukrainas first lady. Pontus Höök/TT

– Det var ett privilegium att träffa First lady Zelenska tillsammans med min mamma för att diskutera våra gemensamma ansträngningar för att skydda barnen i Ukraina där Childhood har arbetat i över 20 år. Hennes ledarskap och framtidsvision för sitt land är en sann inspiration, säger Madeleine och fortsätter:

– Childhood Digital Guardians Summit samlade ledande experter från brottsbekämpande myndigheter, civilsamhället och akademin för att påskynda åtgärder för barnsäkerhet online.

Likt drottning Silvia blickar hon tillbaka på Childhoods 25 år med en känsla av hopp – och driv:

– När vi firade 25-årsjubileet av Childhood är jag uppmuntrad av de framsteg som gjorts och tacksam till alla våra partners, styrelsemedlemmar och vänner som fortsätter kampen framåt. Vi är inte färdiga förrän varje barn kan växa upp säkert, fritt från sexuella övergrepp och utnyttjande.

Foto: TT

Annons