Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Madeleines drag för att stötta Silvia – gripande orden avslöjar: "Mammas dröm"

20 sep, 2024, 06:00
Det är svårt att inte bli berörd av Madeleines ord.
Annons

Drottning Silvia och prinsessan Madeleine har alltid haft ett särskilt starkt band. De delar ju samma brinnande engagemang för barns rättigheter, och Madeleine blev tidigt involverad i Silvias World Childhood Foundation. Så de är inte bara mor och dotter, utan även kollegor!

Nu berättar Madeleine om hennes planer för framtiden – och hur hon ska kämpa för att uppfylla sin mors dröm.

Saftiga prislappen på Madeleines lyxiga skor • Efter cellgifterna – så mår Kate nu • Uppgifter: Marius misstänks för nytt brott – 3 kungliga snackisar från vecka 37!Brand logo
Saftiga prislappen på Madeleines lyxiga skor • Efter cellgifterna – så mår Kate nu • Uppgifter: Marius misstänks för nytt brott – 3 kungliga snackisar från vecka 37!

Prinsessan Madeleine om uppväxten på Drottningholm

Det var 1999 som Silvia grundade Childhood, som ända sedan dess kämpat för ett tydligt mål: inget barn ska utsättas för sexuella övergrepp. Redan då hade Silvia också visionen klar, hon hoppas att den en dag inte längre ska behövas.

Och visst har deras hårda arbete gett utdelning. Dagligen arbetar organisationen med att öka kunskap och medvetenhet kring frågan, driva påverkansarbete och investera i samarbeten och innovationer som ska förebygga och motverka att barn utsätts för sexuella övergrepp.

Annons

Enligt Childhood har man under åren förverkligat över tusen initiativ som stärkt skyddet och minskat riskerna för att barn ska utsättas för sexuella övergrepp.

Madeleine och Silvia på årsmöte för Childhood 2006.
Madeleine och Silvia på årsmöte för Childhood redan 2006. Charles Hammarsten/TT

Drottning Silvia är hedersordförande, och har arbetat aktivt med Childhood sedan starten. I skrivande stund befinner hon sig i Berlin för ett besök med organisationen, och ska bland annat inviga ett nytt barnahus.

– Jag menar, vi växte upp med Childhood, och pappa brukar säga att vi fick det till både frukost, lunch och middag, har prinsessan Madeleine berättat i SVT:s Året med kungafamiljen.

– Och så var det verkligen, mamma pratade jämt om Childhood, hon berättade alltid för oss när hon kom tillbaka från sina resor, vi fick höra vad hon varit med om om de problemen som finns och om de barnen som hon hade mött.

Se filmen! Här börjar Madeleine, Silvia & kungen plötsligt att dansa – i BrasilienBrand logo
Se filmen! Här börjar Madeleine, Silvia & kungen plötsligt att dansa – i Brasilien

Prinsessan Madeleine vill uppfylla drottning Silvias dröm

Silvias berättelser och vittnesmål väckte något i Madeleine, som tidigt visade ett stort intresse för frågan. I en intervju med Childhood berättar Silvia att det inte var helt utan att en oro väcktes i mamma-hjärtat:

Annons

– Som mamma var jag orolig att det skulle bli för tungt för henne, hon var så ung. Men hon ville göra det och hon har fortsatt. Hon är mycket intresserad, involverad och väl förberedd för framtiden inom Childhood. Det är rörande.

Idag är Madeleine vice hedersordförande, och hon lägger en stor del av sin tid på just Childhood. Och i samband med att organisationen i år firar 25 år, delar hon med sig av känslosamma ord om framtiden:

– Jag hoppas att vi en dag ska kunna uppfylla mammas dröm om att lägga ner Childhhod. Vägen dit är lång, men jag är optimistisk. Jag ser fram emot att ta Childhood vidare in i framtiden. Vi kommer att nå vårt mål om att inget barn ska utsättas för sexuella övergrepp, säger Madeleine i ett uttalande på hemsidan.

Prinsessan Madeleine och drottning Silvia anländer till World Childhood Foundation galamiddag i New York
Prinsessan Madeleine och drottning Silvia på World Childhood Foundation galamiddag i New York förra året. Pontus Höök / TT

Foto: TT

Annons