Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Madeleine jobbar i USA - utan lön

19 apr, 2011, 09:05
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons

Vad gör prinsessan Madeleine i New York frågar sig många just nu? Jo, hon arbetar faktiskt – utan lön. Svensk Damtidnings Åsa Bönnelyche har pratat med Childhood och rett ut begreppen.

Frågorna är många. Vad gör prinsessan Madeleine egentligen i USA? Vad lever hon av och vad gör hon som handläggare på välgörenhetsorganisationen Childhood? Det kan sticka folk i ögonen att vår svenska prinsessa tackar nej till Nobel, kungens födelsedagsfirande och annan kunglig representation.

Umgås med Chris

I stället syns hon vimla runt i New Yorks glittriga jetset, shoppar, umgås med pojkvännen Chris och dricker färgstarka cocktails på lyxhotell och Manhattans trendiga barer.

Vad är det prinsessan gör i New York och vem är det som betalar hennes lyxiga leverne där? frågar sig många. Nu berättar informationschefen Bertil Ternert att prinsessan Madeleine har en del av apanaget, som hon lever på. Vad gör prinsessan Madeleine i New York?

Annons

– Hon har det här Childhood som hon är knuten till.

Reser mycket

Hur mycket arbetar Madeleine för Childhood?

– Vi har ingen redovisning av hennes dagschema. Hon jobbar helger och reser mycket, säger Ternert.

Mentor

Svensk Damtidning har också talat med prinsessans mentor, Anna De Geer, som är biträdande generalsekreterare vid Childhood.

–Prinsessan Madeleine började på Childhood 2007. Det tar tid att lära sig yrket som projekthandläggare och jag har lärt upp henne genom åren.

Anna De Geer arbetar på huvudkontoret i Stockholm. Hon har hjälpt prinsessan att komma in i arbetsuppgifterna.

– Att vara handläggare för ett projekt innebär att vara ute på plats och analysera, se att budgeten hålls och följa upp rapporterna från de olika projekten. Det är ett stort arbete och det tar tid att sätta sig in i och lära sig.

Annons

Läraktig adept

Madeleine sägs ha varit en läraktig adept och hon har som handläggare länge haft Kina som sitt specifika geografiska område och har hand om “Barn på institution”.

– För ett år sedan flyttade prinsessan Madeleine till New York och arbetar vid vårt Manhattan-kontor där. Hon delar Kina som projektområde med mig. Dessutom är hon ansvarig för en del New York-baserade projekt.

Vid årsskiftet satte Childhood upp en ny databas. Det har därför varit mycket administrativt arbete för Madeleine.

– Hon har hjälpt till att föra in information om projekten och utbetalningar i vårt nya system. Det har varit pilligt och tidskrävande.

Det har blivit några projektresor bland annat till Florida under året. Vi såg bilder därifrån. Men annars görs många projektresor utan att det dokumenteras i bilder.

Annons

Utsatta barn

–Många av våra projekt hjälper människor som har det svårt. Det är känsligt många gånger att ta med en fotograf. Det handlar om utsatta barn och vi värnar om deras privatliv.

Får prinsessan någon ersättning för sitt arbete på Childhood?

Ingen lön

–Nej, hon får ingen lön av oss. Hon finansierar sitt uppehälle i New York helt själv, berättar Anna De Geer, som inte bara är kollega med Madeleine utan känner prinsessan också privat.

–Hon är lycklig och verkar trivas väldigt bra med tillvaron, säger Anna De Geer.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Av Åsa Bönnelyche

Foto: Stella Pictures och All Over Press

Läs även:

Prinsessan Madeleine kommer hem till Victoriadagen››

Lottas kungliga modeblogg om prinsessan Madeleines outfit från Marchesa››

Drottning Silvia har skadat sig i New York››

Prinsessan Madeleine: Det var en underbar kväll››

Annons