Magnus, 43, är kungens privata kock: ”Inga tacos”
I slottsköket på Drottningholm är det Magnus Villnow, 43, som är kungen bland kastrullerna.
Han är kungaparets privata kock och lagar allt från vardagsluncherna till festmaten. Och han har en superintresserad chef i kungen som suttit vid oändligt många middagsbord under sina 51 år på jobbet.
Men allt är minsann inte lyx och överdåd vid värstingspisen på Drottningholm. Drottning Silvia blir glad för ”en liten fisk”. Och kungen går på samma spår – han tackar aldrig nej till en ugnsbakad piggvar med skirat smör.
Soppa står också högt i kurs på Drottningholm, särskilt när det har varit lite för många trerätters i tjänsten. Fast kungen kallar det för skedmiddag, och då låter det ju genast kungligare.
Av det som har sipprat ut från det kungliga köket förstår man att kungaparet äter ganska vanlig mat, i alla fall till vardags. Och den som hade trott på massor av wagyu-biffar (världens dyraste kött) blir nog förvånad över att kungaparet äter så mycket vegetariskt.
Men fredagstacos då? Hamnar det några sådana på kungaparets matbord? Nej, inte direkt, det har Magnus Villnow klart och tydligt deklarerat i Expressen. Och i samma intervju berättar Magnus att hans första kungliga uppdrag var en sommar i köket på Sollidens slott.
Kungens kock Magnus Villnow
Jobbet som kock i det kungliga hushållet fick han sedan 2022, vilket betyder att han nu har tre intensiva år på Drottningholm i ryggen.
Och innan dess? Ja, då gjorde Magnus Villnow karriär i Stockholms krogvärld, bland annat på Fredsgatan 12 och Rolfs Kök. I fem år drev han också den hyllade restaurangen Gro på Kungsholmen i Stockholm, tillsammans med kockkollegan Henrik Norén. Och i bagaget har han även kockjobb på New York-krogarna Aquavit, Falai och Alto – och på en privatbåt i Karibien.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Foto: TT.