Han är kungaparets privata kock – syns på nya bilden
Han är kändis i den svenska krogvärlden – och kung i slottsköket på Drottningholm.
Men för de flesta är han en doldis:
42-årige Magnus Villnow – som har prestigeuppdraget som kungaparets privata kock.
Och det betyder att det är han som lagar kungens kaviarsufflé och drottning Silvias fiskluncher.
Kungaparet, som ständigt äter trerättersmenyer i jobbet, gillar ju att ta det betydligt enklare till vardags. Särskilt kungen gillar sina skedmiddagar – det vill säga det som vi vanliga kallar soppa!
Och det är alltså Magnus som ser till att kungaparet serveras den mat som de önskar sig.
Kungens kock Magnus Villnow
Magnus Villnow har en bakgrund i Stockholms krogvärld, bland annat på Fredsgatan 12 och Rolfs Kök, och i fem år drev han den hyllade restaurangen Gro på Kungsholmen i Stockholm, tillsammans med kockkollegan Henrik Norén.
Han har också arbetat på New York-krogarna Aquavit, Falai och Alto – och på en privatbåt i Karibien.
Men numera är det alltså fullt fokus på det kungliga köket, och Magnus följer även med kungaparet på deras utlandsresor – som under förra veckans statsbesök i Mexiko, där det var han som stod bakom den bejublade fyrarättersmenyn vid svarsmiddagen:
De 100 gästerna fick avnjuta blomkålscrème toppad med caviar och oxfilé med rotselleri och champinjoner – följt av ostar från Sörmland och punschsorbet med smak av kardemumma.
Och här har vi alltså mannen bakom verket:
Och i höstas var Magnus en av deltagarna när prestigefulla Club des Chefs des Chefs – kallad världens mest exklusiva kulinariska klubb – arrangerade sitt eget gastronomiska G20-möte i Washington. Där måste man vara kock hos en statschef för att kvala in!
Foto: TT, Sweden in USA/Instagram, Sweden in Mexico/Instagram, Clément Morin/Kungliga Hovstaterna.