Populärt: Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Margrethe: Så lärde jag mig svenska

18 feb, 2017, 09:50
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Drottningen berättar!
Annons
Margrethe har gett en stor intervju med föreningen Norden.
Margrethe gjort en stor intervju med föreningen Norden.

I en intervju med föreningen Nordens tidning Norden ger danska drottning Margrethe om sina tankar om nordisk identitet och gemenskap.

Margrethes mor drottning Ingrid föddes som svensk prinsessa och banden mellan den danska kungafamiljen och den svenska är fortfarande starka.

I intervjun delar drottningen också med sig av några barndomsminnen.

– Jag lärde mig svenska som mycket liten eftersom mina kusiner inte förstod vad jag sa, och eftersom jag var mycket snacksalig, bad jag min mamma – har hon berättat för mig – att lära mig svenska. När hon sedan skulle skjutsa mig någonstans pratade vi svenska, säger hon.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Hon läste också svenska barnböcker för mig, och när jag sedan träffade mina svenska kusiner och svenska vänner, så kunde jag prata svenska.

Svenska och danska kungafamiljen har starka band till varandra.
Svenska och danska kungafamiljen har starka band till varandra.

Drottningen låter sig till och med intervjuas på svenska och det fick vår reporter Margareta Gotthardsson uppleva när hon för två år sedan besökte Fredensborg.

– I och med att min mor var svenska och även min övriga familj är av utländskt ursprung har jag ett annat sätt att se på saker. Det är även roligt att känna sig hemma i ett annat språk, sa hon då.

Men den vuxensvenska som Margrethe talar i dag fick hon inte med sig hemifrån.

– Senare lärde jag mig vuxensvenska – också det vetenskapliga språket – när kung Gustaf Adolf tog med mig på arkeologiska utgrävningar i Italien.

Av: Liv Sander.

Foto: IBL.

Annons