Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Margrethes chock i nyårstalet: Henrik går i pension

01 jan, 2016, 09:39
author Agneta Nisbeth
Agneta Nisbeth
Annons
margrethe-henrik-ste

I går höll drottning Margrethe sitt traditionella nyårstal, och det var en smärre bomb hon kom med: Prins Henrik går i pension och kommer inte ta så många officiella uppdrag i framtiden.

– Jag förstår och respekterar hans beslut. Jag är tacksam mot min make för allt stöd, all hjälp och för den inspiration som han gett mig under åren, sade drottningen.

Henrik-hatt-ste

Prins Henrik går ni i pension. Med omedelbar verkan.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Själv har drottningen inga som helst planer på att avgå:

– Jag ser fram mot att fortsätta med mina arbetsuppgifter. Jag har min man som stöd också i framtiden, även om det blir mindre synligt.

henrik-margrethe-hovet

Det har varit en del kritik mot prinsen under året som inte deltog i hela födelsedagsfirandet av Margrethe, han var sjuk sades det. Men han orkade resa på semester utomlands en kort tid därefter. Han har också åter tagit upp ämnet att han borde kallas kung.

Annons

Prins Henriks syster Maurille Beauvillain de Monpezat avled i höstas så han har också haft ett tungt år.

Hovet skriver att prinsen nu ska ägna sig åt konst, litteratur och musik – områden som står Prinsgemålens hjärta nära.

På danska hovets hemsida kan man läsa mer om varför prinsen nu går i pension – här››

Foto: Stella Pictures och danska hovet

Se en film från förra året med prins Henrik här:

Annons