Populärt: NYTT! Spel Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Norska kungahuset

Margrethes oväntade beslut - förbereder sin egen begravning

16 feb, 2017, 09:48
author Ellen Myrgård Lindén
Ellen Myrgård Lindén
Nu berättar drottningen om sina tankar kring den sista villan.
Annons
margrethe ste

Margrethe planerar för sin egen begravning. Kvällsposten skriver att den danska drottningen har deltagit i det konstnärliga arbetet bakom hennes och prins Henriks sarkofag, vilket är en gammal begravningsbehållare som är huggen i sten och härstammar från Egypten. Sarkofagen, som i det här fallet är gjord av glas, presenterades redan för sju år sedan och är nu påväg att färdigställas. Så småningom ska den placeras i Roskilde domkyrka, där alla danska kungligheter, sedan 1400-talet, ligger begravda.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Bakom själva utförandet står konstnären Bjørn Nørgaard och den tjeckiske glasskulptören Lhotsky. Duon har, tillsammans med konstnärliga Margrethe, diskuterat fram en passande design. Arbetet har dessutom filmats av den kände dokumentärfilmaren Pavel Stingl, som i sin tur har döpt skildringen till “Sarkofag för en drottning”.

Drottning Margrethe och prins Henrik

Den gemensamma sarkofagen är tänkt att bli 3,3 meter lång och väga sju ton.

– Regentparet har först och främst önskat att det skulle bli en modern sarkofag i moderna material och utförd av en nutida konstnär, har konstnären Bjørn Nørgaard förklarat vid ett tidigare tillfälle.

Materialet glas har valts ut eftersom det ska representera det moderna samhällets transparens. Frågan om huruvida de ska ligga i den transparenta delen av kistan har också kommit upp men där har Margrethe och Henrik varit oense.

– I början övervägdes möjligheten och prinsen var mer öppen för det. Men drottning Margrethe ansåg att det var en hemsk tanke, säger Bjørn Nørgaard.

Av Ellen Myrgård Lindén

Foto: Stella Pictures

Annons