Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineMarius Borg Höiby

Marianne Bernadotte – 100 år i dag! Vi blickar tillbaka på powerladyns liv

15 jul, 2024, 13:46
AvAnnaClara von Hofsten
Marianne Bernadotte
Marianne Bernadotte – skådespelare, filantrop och grevinna, och dagens födelsedagsbarn. Stort grattis! Här är en tillbakablick på powerladyns imponerande liv.
Annons
Kungafamiljens okända efternamn – inte som man trorBrand logo
Kungafamiljens okända efternamn – inte som man tror

Grevinnan Marianne Bernadotte var under drygt 40 år gift med “designprinsen” Sigvard Bernadotte, och levde sitt liv i Stockholms och Europas societet.

1924 föddes hon dock in i en annan verklighet, lilla Gullan Marianne Lindberg. Familjen bodde i Helsingborg, men när Marianne var nio år lämnade den bohemiske fadern familjen och försvann i princip ur deras liv.

Mamma Thyra arbetade som servitris och kassörska för att försörja Marianne och hennes lillebror. Marianne längtade hela livet efter sin pappa.

Hon var ett fantasifullt och begåvat barn och blev uppflyttad från första till andra klass. Som ung kvinna längtade hon efter att se världen och tjäna egna pengar. Hon jobbade som tandsköterska och bussvärdinna men hamnade till slut inom teatern.

Annons

Marianne Bernadotte – skådespelaren

Marianne sökte in både till teaterhögskolan i Malmö och till elevskolan på Kungliga Dramaten i Stockholm. Hon blev antagen till båda, men valde huvudstaden.

I elva år stannade Marianne på nationalscenen. Hon arbetade med giganter som Alf Sjöberg och Ingmar Bergman och kastade sig med frisk aptit in i Stockholms societetsliv med dess galaklänningar och smokingar. Marianne gifte sig med diplomatsonen och direktören Gabriel “Toto” Tchang och de fick tre barn: Robert, Richard och Marie. Familjen drabbades dock av en tragedi när yngste sonen dog, bara två år gammal i komplikationer av en kikhostevaccinering.

Att arbeta som skådespelerska var både roligt och lätt, tyckte Marianne, men också påfrestande och ibland omänskligt. För det mesta var det föreställningar sju dagar i veckan, och hon stod på scenen samma dag som hennes son dog. Äktenskapet slutade med skilsmässa efter 10 år.

Marianne Bernadotte i en soffa
Marianne Bernadotte var en kraft att räkna med på teaterscenen. Foto:TT

När Marianne Bernadotte träffade sin prins

En kort tid efter skilsmässan träffade hon greve Sigvard Bernadotte i Båstad – den svenska societetens tummelplats – via gemensamma bekanta. Kärleken slog till, blint och obönhörligt.

Annons

Sigvard var då inne på äktenskap nummer två, men lämnade frun Sonja och 17-årige sonen Michael för Mariannes skull. Ett år senare gifte sig Sigvard och Marianne i Oscarskyrkan på Östermalm. Han blev som en far till hennes barn Marie, 8, och Robert, 13.

Men även om Sigvard fråntagits sin prinstitel och nu “bara” var greve, var han ändå son till landets kung, Gustaf VI Adolf, samt farbror till den blivande kungen Carl XVI Gustaf. Att arbeta som skådespelerska när man stod kungafamiljen så nära gick inte för sig. Marianne valde därför att sluta som skådespelerska. Det var förstås en sorg att lämna teatern, men också en lättnad – även om längtan tillbaka till scenen alltid funnits där.

Sigvard Bernadotte och Marianne Bernadotte
I Sigvard Bernadotte träffade Marianne sin "prins" – även om han vid det laget var greve. Foto:TT

Men det handlade också om att Sigvard och Marianne ville leva livet tillsammans. Sigvard sa “jag vill ha en fru att äta middag med om kvällarna”, och Marianne visste hur mycket teatern hade frestat på hennes första äktenskap. Tillsammans blev Sigvard och Marianne ett riktigt “powerpar”. Förutom en stark kärlek delade de även intresset för estetik, konst och design. De delade även erfarenheten av att som ung ha förlorat en förälder – Sigvard var 13 år när hans mamma, kronprinsessan Margareta dog. “Saknaden är en stark förnimmelse som man bär med sig hela livet”, har Marianne sagt.

Annons

Marianne Bernadotte – och filantropin

Sigvard var redan när de träffades en internationellt framstående designer, och Marianne blev snart uppmärksammad för sitt stora modeintresse och sin eleganta, säkra stil. Hon arbetade under flera år som avdelningschef på varuhuset NK, och 1985 utnämndes hon till en av världens (!) tio bäst klädda kvinnor.

Men vackra kläder var självklart inte hela hennes liv – långtifrån! När hon lagt skådespeleriet på hyllan ägnade Marianne mycket tid och energi åt olika filantropiska projekt, bland annat inom konst, barnögonsjukdomar och dyslexi. Hon blev även utnämnd till hedersdoktor vid både Karolinska institutet och universitetet i Bologna.

Tillsammans blev det stiliga, begåvade och glamorösa greveparet veckopressens favoriter, och de fick över fyrtio lyckliga år tillsammans innan Sigvard avled år 2002, 94 år gammal.

I dag fyller Marianne 100 år – och vi önskar henne stort grattis!

Foto: TT

Annons