Marys beteende möter stark kritik: ”Djupt problematiskt”
Drottning Mary och kung Frederik av Danmark har stött på hård patrull både i Danmark och utanför landets gränser.
Men hon är inte ensam av mäktiga kvinnor i vårt grannland med att få kritik.
Kritiken mot det danska kungahuset
Under fredagen, den 6 december, som Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi besökte Danmark för ett officiellt statsbesök. Inledningsvis tog det danska kungaparet emot honom på Christianborg, och en kort tid därefter deklarerade kungahuset att de tilldelat presidenten Elefantorden – vilket definieras som Danmarks högsta utmärkelse.
Men kungahuset har nu mottagit stark kritik eftersom Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi definieras av många som en diktator.
”Det är en stor förolämpning”
De två danska partierna Enhedslisten och Alternativet går ut och ger stark kritik till kungahuset, rapporterar norska Se och hör.
– Jag måste behärska mig för att beskriva hur absurt detta är. Det är en stor förolämpning mot Egyptens opposition, som fängslas och tystas. Vi säger alltid i Danmark att vi älskar demokrati och yttrandefrihet, men det går inte ihop när vi ger Elefantorden till en odemokratisk ledare, säger demokratiborgarrådet i Enhedslisten Rosa Lund.
Även Sascha Faxe, kulturborgarråd i Alternativet, instämmer i kritiken.
– Det är djupt problematiskt att ge Elefantorden till en ledare som Abdel Fattah el-Sisi, som av både internationella medier och organisationer beskrivs som en diktator. Det undergräver de värderingar vi står för som land och ger hans regin legitimitet, säger hon.
Det kungliga slottet har dock hävdad att det är ett standardförfarande att ge utmärkelsen för statsbesök – men kritikerna anser inte att det går att skylla på.
VIDEOS FRÅN svenskdam
”Argumentet håller inte”
Enligt Rosa Lund är det ingen ursäkt att ge det enbart på grund av att det är standardförfarande.
– Bara för att något är standard betyder det inte att det är okej. Många saker var en gång standard, som att slå sina barn, men det har vi ändrat på. Så det argumentet håller inte.
Enligt Sascha Faxe ska dessutom kungahuset inte vara politiskt, men att detta sänder ett politiskt budskap.
Se och hör har försökt nå kungahuset för att få en kommentar utan att ha lyckats.