Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Marius Borg Höiby Nobelklänningar

Maten som serveras till gravida prinsessan Sofia på Nobel väcker ilska: "Skäms"

10 dec, 2024, 19:30
Nobelmiddagen är i full gång – men menyn faller inte alla i smaken.
Annons

Nu har årets Nobelbankett dragit igång, och det är ett stort maskineri som pågår bakom kulisserna när gästernas magar ska mättas. Drygt 1300 gäster ska serveras en trerätters middag som planerats in i minsta detalj – men nu rör den upp ilskna känslor.

Victoria, Madeleine & Sofia särbehandlas på NobelBrand logo
Victoria, Madeleine & Sofia särbehandlas på Nobel

Oväntade menyn under Nobelmiddagen 2024

Vem som får äran att planera Nobelmiddagen är alltid hemligt framtill de sista dagarna innan banketten, och i år föll lyckan på Jessie Sommarström och konditorn Frida Bäcke.

Jessie Sommarström korades till Årets kock 2022, och fick redan i maj veta att det var hon som skulle stå för årets middag.

Och det är minst sagt ett prestigefullt – och tufft – uppdrag, att servera mat som ska behaga både kungligheter, politiker och alla pristagare.

Kocken Jessie Sommarström är ansvarig för maten under Nobelbanketten
Jessie Sommarström är hjärnan bakom Nobelmiddagen. Christine Olsson/TT

Jessie Sommarström har valt en aningen oväntad väg till en av rätterna: gröt. Ja, det kanske inte klingar bankett, men i Nyhetsmorgon berättade hon varför. Hon tar tillfället i akt att skicka ut en viktig signal:

Annons

– Jag kommer göra fullkornsgröt för att det är viktigt att vi äter mer fullkorn, sade Jessie i TV4.

– Det handlar om att skapa förändring och det handlar om att ta små steg som tillslut blir stora kliv och vi behöver driva en viss förändring och jag tror att det här är ett steg i rätt riktning.

Ilska efter maten som serveras till gravida prinsessan Sofia under Nobelmiddagen

Det blir alltså gröt på svenskklippt fullkorn som serveras till kungen, drottningen – och såklart, prinsessan Sofia som är höggravid. Det beskrivs som en "modern kulturgröt" som serveras ihop med huvudrätten.

Men smaken är som baken. På Expressens kultursidor irriteras skribenten Anna Gullberg över Jessie Sommarströms beslut att servera gröt för att skapa förändring och lära gästerna att äta mer fullkorn.

Annons

Hon menar bland annat att Sommarströms motivering till att bjuda på korngröt, att följa sin värdegrund, också är företaget Sodexos värdegrund. Det är av väsentlighet då Jessie Sommarström nyligen blev gastronomiskt ansvarig för serviceföretaget.

– Marknadschefen (på Sodexo, reds amn.) skrattar lyckligt i tv-soffan i kväll när SVT presenterar den hållbara Nobelmenyn, skriver Gullberg.

Jessie Sommarström har också hintat om att fler aspekter med menyn kommer främja hållbarhet och folkhälsa, och Anna Gullberg menar att det är lusten vilja att lära omvärlden en läxa – en slags "woke-tourettes" – som får henne att skämmas.

– Bäst vore att inte servera någon mat alls till huvudrätt. Bara låtsas att den ligger där på den guldkantade Nobelservisen, som att servera periodisk fasta, eller svält. Banbrytande koncept, som gjort för sodexogrötsuccé, avslutar Gullberg ironiskt.

Foto: TT

Annons