Populärt: NYTT! Korsord Drottning Silvia Kronprinsessan Victoria Prins Daniel Prinsessan Madeleine Prinsessan Sofia Marius Borg Höiby

Men oj, vad Madeleine är lik farmor Sibylla!

09 jan, 2017, 09:10
AvJohanna Lejon
Tipsa oss!
Från livsvalen till de blåa ögonen
Annons
Sibylla

Samma blåa ögon. Samma välformade näsa. Samma ljusa färger och samma ansiktsform.

Ja, prinsessan Madeleine är verkligen slående lik sin farmor som ung!

Förutom utseendet finns det flera andra saker som förenar dem, från blygheten till det stora inredningsintresset.

I SVT:s ”Skavlan” avslöjade Madeleine vilken amatör hon är i köket. I en intervju från förr berättade också hennes farmor om sina matlagningstalanger:

– Jag kan inte ens steka ett ägg!

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
skavlan-madeleine-chris-ao

Och precis som Sibylla har prinsessan Madeleine gift sig med en man från ett annat land och flyttat utomlands för att bilda familj.

Annons

Likheterna är alltså många, men träffades gjorde de aldrig. Prinsessan Sibylla gick bort innan Madeleine och hennes syskon ens var födda.

Så vem var hon egentligen, denna 24-åring som gifte sig med Sveriges arvprins och som skulle ha blivit Sveriges drottning om inte hennes man hade omkommit i flygkraschen på Kastrup?

Madeleines farmor föddes i den tyska aristokratin, som prinsessa av furstehuset Sachsen-Coburg-Gotha. Hennes pappa var den engelske prinsen Karl Edvard av Albany. Hans farmor drottning Victoria såg till att han ärvde hertigdömet Sachsen-Coburg-Gotha genom sin tyske farfar.

Birgitta-34

Mamma var tysk prinsessa och släkt med kejsar Wilhelm II. Så Sibylla Calma Marie Alice Bathildis Féodora var verkligen ett gott parti för en tronföljare!

Annons

Hon och Gustaf Adolf träffades på ett societetsbröllop i London 1931. De förlovade sig i juni 1932 och gifte sig i Coburg i oktober samma år.

Sibylla var 24 år, och hennes främsta uppgift var att föda en tronföljare. Det visade sig bli svårt. Först fick hon ju fyra flickor innan hon i sista minuten födde en son. Och nio månader senare blev hon änka, bara 38 år gammal.

Sibylla

I denna situation skulle hon uppfostra fem barn, bland dem en blivande kung.

Sibylla stängde in sig med sin sorg och blev mer och mer reserverad. Barnen träffade hon bara en gång per dag och hon nämnde aldrig deras pappa med ett ord.

Annons

Hon gifte heller inte om sig, för hade hon valt en ”vanlig” man, hade hon tvingats avstå prinsesstiteln och därmed förlorat rätten att uppfostra sin son. Så hon valde självständighet, social position och ekonomiskt oberoende.

Men det fanns ändå en man i hennes liv, enligt uppgifter i Roger Lundgrens biografi Sibylla som kom ut på Albert Bonniers förlag 2007.

Han hette Kjell Hägglöf och var verksam som bankir. Precis som prinsessan Sibylla hade han varit med om en stor tragedi i sitt liv, då hans fru Gunvor (som var god vän med Sibylla) hade blivit förlamad efter en olycka.

Då och då åt han middag på slottet och det hände att de reste tillsammans, men alltid mycket diskret.

Förhållandet blev aldrig offentligt men många i vänkretsen kände till det och det ska ha enligt biografin ha varat ända fram till Sibyllas död.

Sista gången hon sågs offentligt var när hennes svärfar Gustaf VI Adolf firades med en galasoaré på Kungliga Operan på sin 90-årsdag i november 1972. Tre veckor senare gick hon bort i cancer, inte ens ett år innan hennes son blev Sveriges kung.

Sibylla blev 64 år och vid begravningen i Slottskyrkan fanns även Kjell Hägglöf bland de sörjande.

madde-sibylla

SÅDAN VAR HON

Hon hatade när folk kom försent, men älskade rosor, pärlor och sparris. Och innan den stora sorgen drabbade henne var Sibylla känd för sina fnissattacker. Hon kunde småprata om allt och var en fröjd att ha till bordet på middagar.

Annons

Samtidigt kämpade hon som sagt med sin blyghet och hon var ofta nervös när hon skulle möta svenska folket. Det var nog därför hon kunde upp­fattas som stel och kantig bland folk hon inte kände. Dessutom lärde hon sig aldrig att tala svenska mer än hjälpligt, så hon och hennes man (som hon alltid kallade Edmund) brukade tala engelska med varandra.

Om hon kunnat välja ett vanligt yrke, skulle hon ha velat bli inredningsarkitekt eller konstnär.

Inredningsintresset fick hon ändå användning för på 1960-talet när hon fick villan Hagaberg nära Solliden på Öland. För att ha råd med renoveringen sålde hon sportstugan på Ingarö i Stockholms skärgård, som hon en gång fått av sin make. Sedan reste hon runt i sin Jaguar och gjorde fynd i antikbodarna på Öland och i Kalmar. Flera gånger for hon till Ikea i Älmhult. Salongssofforna var köpta där liksom den vita bokhyllan. Sibylla var mycket förtjust i bilkörning, även om lacken blev repad ett antal gånger…

Annons

Hon var också mycket intresserad av kläder och skräddarsydde allt efter fransk modell, haute couture, hos Märthaskolan, NK:s franska, Märtha Skogman, Thunborgs eller Edman och Andersson. Till plaggen krävdes vackra smycken och hon hade tre tiaror som hon brukade växla mellan. Kaméerna som hon fick av prins Eugen när hon gifte sig. Och så prinsessan Sibyllas diadem och akvamarindiademet, som båda i dag bärs av hennes barnbarn Madeleine.

Sibylla tyckte att det gladaste kungahuset i Europa var det danska och hon var mycket förtjust i Fabiola av Belgien.

Desto svårare hade hon för drottning Frederika av Grekland, som ville gifta bort sin son Konstantin med någon Hagasessorna. Men då svarade Sibylla barskt:

– Mina flickor ska gifta sig av kärlek!

Av: Åsa Bönnelyche.

Foto: Stella Pictures, Ibl.

Annons