Drottningens medarbetare om jobbet – och sin kungliga chef
Smarta matchningar – precis som i SVT-succén Gift vid första ögonkastet.
Fast med en stor och avgörande skillnad:
I drottning Silvias stiftelse Mentor jobbar man med att para ihop trygga vuxna förebilder med ungdomar som behöver stöd. Det är ju lättare att hitta sig själv om man är två som letar.
Och här har vi kvinnan som står vid rodret: 44-åriga Cecilia Bernard som har varit chef för Mentor i fyra år – och som precis har kommit hem efter tre dagar med drottningen i Qatar.
Vi träffar henne på S:t Botvids gymnasium i Hallunda utanför Stockholm. Det är mitt under brinnande kungligt besök och drottning Silvia ska strax göra entré.
Men än finns det tid att prata, så nu kör vi!
– Det är fantastiskt att ha drottningens genuina engagemang i ryggen, säger Cecilia Bernard och ler.
– Drottningen var väldigt före sin tid när hon grundade Mentor. Hennes tanke var att ge de unga stöd av vuxna förebilder, så att de kan välja klokt, innan något dåligt händer. Nu pratar ju alla om förebyggande arbete, men så var det inte för 30 år sedan.
Omkring oss stiger plötsligt storlet: Drottningen har anlänt! Vänlig, varm och uppriktigt nyfiken på eleverna hon möter. Det är helt enkelt skön stämning när dagens kungliga hedersgäst minglar runt.
Fångar man upp vad gänget på Mentor brukar säga om sin kungliga chef så landar man i ”otroligt engagerad”. ”Noggrann med allt”. Och ”fantastiskt påläst och kunnig”.
Ja, drottningen brinner för sitt Mentor, och det har till och med hänt att hon har lyft mobilen mitt i natten. Som efter välgörenhetsauktionen i höstas, när hon ville höra hur mycket pengar som hade kommit in.
Och en av dem som jobbar så här nära drottning Silvia är alltså Cecilia Bernard, som precis har tillbringat tre dagar med drottningen i Qatar. Det var Mentor Arabia som firade sitt 20-årsjubileum – och steget från välgörenhetsgalan för 500 gäster på lyxiga Raffles Hotel till skolan i Hallunda kan tyckas stort, men båda är en del av Mentors vardag.
Men visst studsar man lite när Sveriges drottning har möte i skolbiblioteket – med hela raden av näringslivshöjdare runt bordet. Det är Mentors styrelse som ska prata om verksamhetsutfallet. Och om vilken samhällseffekt som man har åstadkommit.
Cecilia Bernard ler igen:
– Ibland är vi på slottet. Men ganska ofta vill drottningen, ja hela styrelsen, komma ut och träffa de ungdomar som vi faktiskt är med och stöttar. Och här på S:t Botvids gymnasium har vi mycket verksamhet.
Hur många unga har ni nått under de här 30 åren?
– Det är väldigt många. Vi har vissa program i Sverige där vi når 20 000 ungdomar åt gången. Och vi har ju också verksamhet i Mellanöstern, i Lettland, i södra Tyskland och i USA.
– Och tittar man på matchade mentor-par, så är det tiotusentals. Så det är otroligt många ungdomar som har fått vuxna förebilder i sina liv. Och det är många som fortfarande har kontakt med sina mentorer. Det är väldigt många möten som har skapats.
– Och vi gör allt själva: Vi matchar mentor-paren, och vi är ute på skolorna. Och det gör ju att vi faktiskt träffar de här ungdomarna som vi jobbar med.
– Ganska ofta så har vi dem också hos oss på vårt kontor i Gamla stan i Stockholm. Vi har jättemycket aktiviteter – de får komma och spela spel eller måla eller baka.
Ni måste ha en del success stories.
– Ja, det är det absolut roligaste med vårt jobb! Då och då – kanske varannan vecka – får jag mejl från någon som säger att ”nu har jag och min mentor setts i tio år”, eller ”nu har min mentor blivit gudmor till mitt barn”. Det är en ynnest att få ta del av det.
Är du själv mentor?
– Ja, självklart, det är alla som jobbar hos oss. Själv är jag mentor till en ung tjej som heter Suhelya. Hon är 17 och ska bli frisör, och vi brukar ses och fika.
– Man går ju ofta in i mentorskapet för att man vill ge något tillbaka. Och för att man minns att det inte var så lätt att vara ung. Men sen inser man också hur mycket man får ut av det själv.
– För det är väldigt, väldigt roligt att vara med unga människor och förstå hur de tänker. Man får ju insikt! Och det får en att tänka ganska mycket på sin egen tonårstid.
Hur går matchningen till?
– Vi har digitaliserat den på sistone. Så nu har vi sju olika parametrar som vi matchar på.
Lite som i SVT:s Gift vid första ögonkastet?
– Jamen lite åt det hållet! Vi tittar alltid efter liknande intressen, drömmar och mål. Det brukar bli bäst om man har en del gemensamt från början. Och vi matchar alltid samma kön. Jag är till exempel alltid mentor till en ung tjej.
– Men ungdomarna måste ju också göra en insats förstås. Det tar tid och kraft. Och det kräver mycket mod av en ung person att faktiskt kliva fram på det här sättet. Jag tycker att det är beundransvärt att det är så många som ändå vågar göra det.
Drottning Silvia och Stiftelsen Mentor
Ja, ni hör: Det är mycket vardagsjobb hos Mentor. Men visst händer det att de glammar till det ibland. Som i höstas när Mentor fyllde 30 år och firade med en klassisk insamlingsgala, där både drottning Silvia och prinsessornas tjejgäng fanns bland de 120 gästerna:
Ett guldkantat kalas, där det var champagne i glasen och hummer och pärlhöns på snittarna som bjöds runt. Och där gästerna hjälpte till att stötta genom sina generösa bud vid kvällens välgörenhetsauktion.
Tack vare Mentors sponsorer klubbades allt från konst till pingis med Truls Möregårdh och tre dagar vid Riksgränsen med provning av vintagechampagne. Resultatet: Ett välkommet tillskott till Mentor – som därmed kan stötta fler.
VIDEOS FRÅN svenskdam
Foto: TT, Jonas Hessman/Svensk Dam.